Abdominoplastia
Abdominoplastia, cunoscuta ca si „Tummy Tuck” este o procedura chirugicala cosmetica destinata imbunatatirii aspectului abdomenului. In timpul acestei interventii excesul de piele si grasime sunt indepartate de la nivel abdominal. In cele mai multe cazuri, tesuturile conjunctive ale abdomenului sunt reaproximate cu suturi. Pielea ramasa este mai apoi repozitionata pentru a reda un aspect mai tonifiat. Puteti alege sa faceti aceasta interventie daca aveti piele acumulata in jurul ombilicului si un perete abdominal inferior slab. De asemenea, aceasta interventie va poate mari increderea in corpul dumneavoastra.Excesul de piele lasata pe abdomen este cauzat nu numai de acumularea de grasime, de elasticitatea slaba a pielii, cat si de intinderea fasciei abdominale si de muschii abdominali care se extind de la coaste la osul pubian. Fascia abdominala, care tine organele interne unite, este responsabila pentru aspectul abdomenului.
Abdomenul dumneavoastra se va lasa, cel mai probabil, dupa ce fascia abdominala s-a intins in timpul unei sarcini sau dupa pierderi semnificative in greutate.
Abdominoplastia poate indeparta excesul de piele si grasime si sa intareasca fascia abdominala slabita. Aceasta interventie chirurgicala va poate indeparta vergeturile si excesul de grasime in partea de jos a abdomenului, sub ombilic. Cu toate acestea, abdominoplastia nu va putea corecta vergeturile din afara acestei zone.
Puteti lua in considerare abdominoplastia daca:
- Aveti un exces de piele acumulata in zona ombilicului
- Aveti un perete abdominal inferior slabit
- Liposuctia nu a imbunatatit aspectul abdomenului
- Ati avut anterior o cezariana si aveti cicatrici
Daca ati avut anterior o cezariana, chirurgul plastician poate sa va incorporeze cicatricea produsa de cezariana in cicatricea abdominoplastiei. Abdominoplastia poate fi facuta in combinatie cu alte proceduri cosmetice, de exemplu: marirea sanilor.
Abdominoplastia nu este recomandata pentru toata lumea. Doctorul va poate recomanda sa nu faceti o abdominoplastie daca:
- Planuiti sa pierdeti mult in greutate;
- Luati in considerare o posibila sarcina;
- Aveti o boala cronica severa;
- Aveti un indice corporal mai mare de 30.
Riscurile abdominoplastiei sunt :
- Acumulare de lichid sub piele. Tuburile de dren pot ajuta la reducerea riscului de serom. Medicul poate indeparta lichidul utilizand o seringa si un ac.
- Vindecare lenta. In unele cazuri, anumite locuri de-a lungul inciziei se vindeca greu sau incep sa se separe. Va pot fi administrate antibiotice in timpul si dupa operatie pentru prevenirea unei posibile infectii.
- Cicatrici. Cicatricea cauzata de incizie dupa abdominoplastie este permanenta, dar este plasata in zona usor ascunsa a liniei de bikini. Vizibilitatea si dimensiunea cicatricei variaza de la persoana la persoana.
- Necroza tesutului. In timpul abdominoplastiei, tesuturile aflate adanc in piele pot fi deteriorate sau pot muri. Fumatul creste probabilitatea necrozei tesutului. Depinzand de marimea zonei, tesutul se poate vindeca de la sine sau poate avea nevoie de o alta interventie chirurgicala.
- Schimbari in senzatii la nivelul pielii. In timpul abdominoplastiei, repozitionarea tesuturilor abdominale poate afecta superficial nervii senzoriali in zona abdominala si, rar, in partea de sus a coapselor. Veti simti probabil o stare de amorteala. Starea aceasta se reduce la cateva luni dupa interventie.
Abdominoplastia include riscul de hemoragii, infectii sau reactii adverse anesteziei.
Cum sa va pregatiti pentru abdominoplastie?
Este necesar sa discutati cu un chirurg plastician despre abdominoplastie. In timpul primei consultatii, chirurgul plastician va:
- Va revizui istoricul dumnevoastra medical. Fiti pregatiti sa raspundeti la intrebari despre probleme medicale curente sau trecute. Vorbiti despre orice medicamente luati sau ati luat de curand, precum si despre ce interventii chirurgicale ati avut. Spuneti medicului daca sunteti alergic la orice fel de medicament. Daca dorinta de a face o abdominoplastie este legata de pierderea in greutate, doctorul va va intreba mai multe legate de acest proces.
- Va face o examinare fizica. Pentru a determina optiunile de tratament, medicul va va examina abdomenul. De asemenea, s-ar putea ca medicul sa faca fotografii pentru fisa dumnevoastra medicala.
- Va discuta despre asteptarile dumnevoastra. Va trebui sa-i explicati de ce doriti o abdominoplastie si la ce va asteptati in ceea ce priveste aspectul fizic dupa procedura medicala. Asigurati-va ca intelegeti beneficiile si riscurile.
Inainte o abdominoplastie va trebui sa:
- Renuntati la fumat. Fumatul incetineste circulatia sangelui la nivelul pielii si poate intarzia procesul de vindecare. De asemenea, fumatul creste riscul de leziuni tisulare. Daca fumati, medicul dumnevoastra va va recomanda sa renuntati la fumat inainte de operatie si in timpul recuperarii.
- Mentineti o dieta stabila. In mod ideal, o dieta stabila trebuie mentinuta timp de cel putin 12 luni inainte de operatia de abdominoplastie. Daca sunteti supraponderal, doctorul va va recomanda sa pierdeti in greutate inainte de interventie.
- Evitati anumite medicamente. Cel mai probabil va trebui sa evitati sa luati aspirina, medicamnte anti-inflamatoare sau suplimente naturiste, care pot creste riscul de hemoragie.
- Luati medicamentele necesare prevenirii complicatiilor. Dupa abdominoplastie este necesar sa luati medicamente pentru prevenirea coagularii sangelui.
- Va asigurati ca aveti ajutor in timpul recuperarii. Faceti-va planuri in legatura cu cine va va conduce acasa dupa ce parasiti spitalul si cine va sta cu dumnevoastra cel putin in prima noapte a recuperarii de acasa.
La ce va puteti astepta in cazul abdomiplastiei:
-
Abdominoplastia este facuta in spital sau in regim ambulatoriu. In timpul abdominoplastiei, veti fi anesteziat, asta inseamna ca nu veti fi lucid sau capabil sa simtiti durere. In unele cazuri, va poate fi administrat un analgezic si puteti fi anesteziat partial.
In timpul procedurii de abdominoplastie
Chirurgul plastician va face incizii pentru a indeparta o mare parte din piele si grasimea dintre ombilic si parul pubian intr-o forma orizontala sau eliptica. Fascia va fi stransa cu suturi permanente. Chirurgul plastician va repozitiona mai apoi pielea in jurul ombilicului. Ombilicul va fi scos in exterior printr-o incizie minora si cusut in pozitie normala. Cicatricea inciziei va fi acoperita de linia bikinilor.
In timpul procedurii va va fi administrat un antibiotic pentru a preveni infectia. Procedura dureaza in jur de 3 ore.
Dupa procedura de abdominoplastie
Tuburi mici vor fi plasate pe linia inciziei pentru a extrage excesul de sange si de fluide. Patul va fi pozitionat pentru a tine partea de sus a corpului putin mai sus si genunchii la un anumit nivel in primele zile dupa operatie. Veti fi ajutat de membrii spitalului sa umblati pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
E probabil sa simtiti o durere moderata care va fi controlata cu ajutorul unor medicamente. Este normala inflamarea acestei zonei timp de 6 saptamani dupa interventie. In unele cazuri, disparitia inflamatiei dureaza si pana la 3 luni. Doctorul va va arata cum sa va goliti drenajul. Chirurgul va va prescrie anti-coagulante.
Veti purta un corset abdominal care va va sustine, timp de 4-6 luni dupa abdominoplastie. Acesta va ajuta la prevenirea adunarii lichidului si va facilita vindecarea. Doctorul va va explica cum sa aveti grija de cicatrici.
Pentru urmatoarele 5 saptamani dupa operatie, trebuie sa aveti grija cand va miscati sau sa evitati pozitii care va pot afecta incizia, pentru a preveni deschidera ranii. Veti fi nevoit sa programati vizite la medic pentru urmatorul an.
Rezultatele interventiei de abdominoplastie
Dupa indepartarea excesului de piele si de grasime, abdominoplastia va confera un aspect al abdomenului mult mai tonifiat. Rezultatele abdominoplastiei sunt de lunga durata. Pentru a mentine rezultatele, o dieta stabila este recomandata.