Boala Dupuytren

Boala Dupuytren este o deformare a mainii, care de obicei se dezvolta de-a lungul anilor. Boala afecteaza un strat de tesut care se afla sub pielea palmei. Sub piele se formeaza fascicule fibroase, si mai departe apare un cordon gros care poate trage unul sau mai multe degete intr-o pozitie patologica. Degetele afectate nu pot fi indreptate complet, lucru ce poate complica activitatile simple de zi cu zi, cum ar fi plasarea mainilor in buzunare, punerea manusilor sau o strangere de mana.

Contractura Dupuytren afecteaza in principal degetul inelar si degetul mic si apare cel mai frecvent la barbatii in varsta de origine Nord-Europeana. Exista totusi o serie de tratamente disponibile pentru a incetini progresia contracturii Dupuytren si ameliorarea simptomelor.

Simptomele maladiei dupuytren

Contractura Dupuytren de obicei progreseaza lent, timp de multi ani. Boala, de obicei, incepe ca o ingrosare a pielii din palma. Pe masura ce progreseaza, pielea palmara s-ar putea sa apara incretita sau denivelata. O bucata ferma de tesut se poate forma de asemenea, pe palma dumnevoastra.  Acest lucru ar putea fi sensibil la atingere, dar, de obicei, nu este dureros. In stadiile mai tarzii, contractura Dupuytren formeaza cordoane de tesut sub piele palmara si se poate extinde pana la degetele. Pe masura ce aceste cordoane se strang, degetele pot fi trase spre palma, uneori sever.

Degetul inelar si degetul mic sunt cel mai frecvent afectate, desi degetul mijlociu, de asemenea, poate fi implicat. Numai rareori degetul mare si degetul aratator sunt afectate. Contractura Dupuytren poate avea loc in ambele maini, desi o singura mana este de obicei mai grav afectata.

Tratamentul pentru contractura dupuytren

Daca boala progreseaza lent, nu cauzeaza durere si are un impact redus asupra capacitatii dumneavoastra de a folosi mainile pentru sarcinile de zi cu zi, s-ar putea sa nu fie nevoie de tratament. In schimb, va puteti astepta sa vedeti daca contractura Dupuytren progreseaza. Tratamentul implica indepartarea sau ruperea corzilor care trag degetele spre palma. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. Alegerea procedurii depinde de severitatea simptomelor dumneavoastra si ale problemelor de sanatate care pot aparea.

Interventia cu ace

Aceasta tehnica foloseste un ac, inserat prin piele, pentru a puncta si rupe cordonul de tesut care contracta degetul. Contractura de obicei revine, dar procedura poate fi repetata. Principalele avantaje ale tehnicii cu ac sunt acestea ca nu exista nici o incizie, se poate realiza pe mai multe degete in acelasi timp, si de obicei este nevoie de foarte putina terapie fizica dupa aceea. Principalul dezavantaj este acela ca nu poate fi folosit in unele locuri in deget  deoarece ar putea deteriora un nerv sau tendon.

Preparate injectabile cu enzime

Un tip de injectare cu colagenaza in palma intinsa poate inmuia si slabi cntractura  permitand medicului dumneavoastrasa manipuleze mai tarziu mana intr-o incercare de a rupe cordonul si a indrepta degetele. FDA a aprobat colagenul histolyticum Clostridium (Xiaflex) in acest scop. Avantajele si dezavantajele injectarii enzimei sunt similare cu cele care folosesc acul.

Interventie chirurgicala

O alta optiune pentru persoanele cu boala avansata, functie limitata si boala progresiva este elimiarea chirurgicala a tesutului din palma afectata de aceasta boala. Principalul avantaj pentru o interventie chirurgicala ca aceasta este ca are ca rezultat o versiune mai completa si mai durabila decat cea oferita de interventia cu ac sau metodele cu enzime. Principalele dezavantaje ale operatiei pentru boala dupuytren ar fi acelea ca terapia fizica este de obicei necesara dupa o interventie chirurgicala, iar recuperarea poate dura mai mult. In unele cazuri severe, mai ales in cazul in care o interventie chirurgicala nu a corectat problema, chirurgii elimina toate tesuturile susceptibile de a fi afectate de contractura Dupuytren, inclusiv pielea atasata. In aceste cazuri, este necesara o grefa de piele pentru a acoperi rana deschisa. Aceasta operatie este optiunea cea mai invaziva si are cel mai lung timp de recuperare. Oamenii care sufera aceasta interventie necesita de obicei luni de terapie fizica intensiva dupa aceea.

Contactati-ne pentru detalii si pret interventie contractura dupuytren

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.