Toxina botulinica

Injectiile cu toxina botulinica sunt cel mai bine cunoscute ca facand parte din grupa medicacatiilor care utilizeaza in forme variate toxina botulinica pentru a paraliza temporar activitatea musculara. Aceasta toxina este produsa de bacteria care cauzeaza botulism, o forma de intoxicatie alimentara. Injectile cu toxina botulinica au capacitatea de a reduce anumite riduri faciale. Sunt de asemenea utilizate pentru a trata probleme precum spasmele muschilor gatului (distonia cervicala), transpiratia excesiva, vezica superactiva si ochiul lenes (ambliopia). Pentru anumite persoane, injectiile cu toxina botulinica ajuta la prevenirea migrenelor cronice.

Cand se poate apela la injectarea cu toxina botulinica?

Injectiile cu toxina botulinica blocheaza anumite semnale chimice la nivelul muschilor, in special semnalele care cauzeaza contractia acestora. Cel mai adesea ele se folosesc pentru a relaxa temporar muschii faciali care au rol de sustinere si cauzeaza aparitia ridurilor, precum:
  • Liniile de incruntare dintre sprancene;
  • Liniile de expresie din coltul exterior al ochilor;
  • Ridurile de incruntare de pe frunte.
Injectiile cu toxina botulinica sunt, de asemenea, folosite pentru a trata diverse conditii ce afecteaza modul de functionare a organismului. Spre exemplu:
  • Distonia cervicala. O afectiune in care muschii gatului se contracta involuntar, provocand adesea posturi vicioase, torsionate, ale segmentelor afectate.
  • Ochi lenes. Cunoscuta si ca ambliopie, se manifesta printr-un dezechilibru la nivelul muschilor responsabili cu pozitionarea ochilor.
  • Contractii musculare.Anumite conditii neurologice, precum paralizia cerebrala, pot cauza miscari involntare are membrelor dumneavoastra. In anumite situatii, acesti muschi contractati pot fi relaxati cu ajutorul injectiilor cu toxina botulinica.
  • Hiperhidroza. O conditie care face crpul sa transpire execiv chiar si la temperaturi normale.
  • Migrena cronica. Daca experimentati migrene mai mult de 15 zile pe luna, atunci injectiile cu toxina botulinica va pot reduce frecventa acestora.
  • Disfunctia vezicii urinare. Injectiile cu toxina botulinica reduc incontinenta urinara provocata de o vezica foarte activa.
  • Zvacniri ale ochilor.Injectiile cu toxina botulinica ajuta la eliberarea contractiilor sau zvacnirilor a muschilor din jurul ochilor.

Riscurile acestei interventii chirurgicale cu toxina botulinica

Injectiile cu toxina botulinica pot avea efecte secundare precum: Durere, inflamare sau invinetire in zona injectata;
  • Durere de cap si simptome de raceala;
  • Pleoape cazute;
  • Ochi usacti sau lacrimare excesiva.
In cazuri foarte rare efectele toxinei botulinice se pot manifesta in alte parti ale corpului. Contactati medicul dumneavoastra daca semnalati oricare dintre aceste simptome la cate ore sau saptamani dupa efectuarea injectiilor.
  • Slabiciune musculare la nivelul intregului corp;
  • Probleme de vedere;
  • Probleme de vorbire si de inghitire;
  • Probleme la respiratie;
  • Pierdera controlului vezicii urinare.
Nu se recomanda injectarea cu toxina botulinica in timpul sarcinii sau alaptarii.

Alegeti-va doctorul cu atentie

Toxina botulinica trevbuie utilizata numai sub supravechere de specialitate. E important ca injectiile sa se faca in locurile potrivite pentru a evita efectele secundare. Terapia cu toxina botulinica poate fi periculoasa daca nu e administrata corect. Cautati un medic care sa fie specializat si sa se potriveasca cu posibilele dumneavoastra afectiuni si care are bineinteles experienta in injectarea tratamentelor cu Toxina botulinica. Un doctor cu experienta si certificat in astfel de interventii va poate sfatui si indruma asupra acestei proceduri, ajutandu-va sa identificati ce este cel mai bine si mai potrivit penru situatia si sanatatea dumneavoastra.

Cum sa va pregatiti pentru procedura cu toxina botulinica?

Specificati medicului dumneavoastra daca in ultimele luni ati primit orice forma de injectie cu toxina botulinica. Mentionati daca luati relaxante musculare, medicamente care sa av ajute sa dormiti sau medicamente pentru alergii. Daca luati medicamente anticoagulante, va trebui sa le intrerupeti cu cateva zile inainte de injectare, pentru a reduce riscul hemoragiilor si vanatailor excesive.

La ce sa va astepati in cazul toxinei botulinice?

Inainte de procedura cu toxina botulinica
Majoritatea pacientilor tolereaza bine discomfortul injectiilor. Insa veti dori ca zona in care vi se cor aplica injectiile sa fie amortita dinainte, in special palmele sau talpile, care vor fi tratate pentru transpiratie excesiva. Doctorul dumneavoastra va putea folosi metode variate pentru a amorti zona, precum anestezia locala, anestezia cu gheata sau cea cu vibratii, pentru a reduce discomfortul.

In timpul procedurii cu toxina botulinica
Medicul va folosi un ac subtire pentru a injecta cantitati mici de toxina botulinica in pielea sau muschii dumneavoastra. Numarul acestor injectii depinde de mai multi factori, inclusiv de suprafata zonei tratate. Aceste injectii se fac de obicei in cabientul doctorului.

Dupa procedura cu injectii cu toxina botulinica
Va veti putea relua activitatile zilnice imediat dupa procedura. Aveti insa grija, sa nu frecati sau sa masati zona pentru ca poate face ca substanta injectata sa migreze in alte zone.

Rezultate procedurii cu toxina botulinica

Injectiile cu toxina botulinica incep sa lucreze la cateva zile dupa tratament. Pin functie de problema tratata, efectul acestora poate dura pana la trei luni sau mai mult. Pentru a mentine efectul lor va trebui sa le repetati, aspect pe care il veti discuta cu medicul dumneavoastra.

Contactati-ne pentru detalii si pret injectii cu toxina botulinica

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.