Reconstructie mamara cu lambou

Reconstructia mamara presupune o procedura chirurgicala care reface forma sanului dupa o mastectomie - operatie care indeparteaza sanul pentru a trata sau preveni aparitia cancerului la san.

Reconstructia mamara cu lambou este un tip de reconstructie de san care implica prelevarea de tesut dintr-o anumita zona a corpului - cel mai adesea abdomen - si mutarea intr-un alt loc pentru a crea un san nou. Este o procedura complexa efectuata de un chirurg plastician. O mare parte din reconstructia sanului folosind tesut al propriu poate fi realizata la momentul mastectomiei dumneavoastra, desi este posibila realizarea unei proceduri separate mai tarziu. Cel mai probabil, este necesara o alta operatie pentru a realiza un san pozitionat corect si care sa aiba un aspect natural, sau de a efectua reconstructia mamelonului.

Riscuri in urma reconstructiei mamare cu lambou

Reconstructia mamara cu lambou este o procedura majora care poate avea anumite complicatii semnificative precum:

  • Schimbari de senzatie la nivelul pielii;
  • O perioada indelungata de operatie si sub influenta anesteziei;
  • O perioada indelungata de recuperare si vindecare;
  • Vindecare deficitara;
  • Infectii;
  • Sangerari;
  • Moartea tesutului;
  • Pierderea senzatiei intr-o anumita regiune;
  • Hernie abdominala.

Cum va pregatiti pentru operatia de reconstructive mamara:

Inainte de o mastectomie medicul dumnevoastra va va recomanda sa va intalniti cu un chirurg plastician. In mod ideal, chirurgul dumnevoastra si chirurgul plastician ar trebui sa lucreze impreuna pentru a concepe cel mai bun tratament chirurgical pentru sani si cea mai buna strategie de reconstructie mamara pentru situatia dumnevoastra.

Chirurgul dumnevoastra plastician va descrie optiunile chirurgicale pe care le aveti si va discuta despre avantajele si dezavantajele reconstructiei mamare bazata pe implanturi si v-ar putea arata fotografii a unor femei care au avut diferite tipuri de reconstructii mamare. Tipul corpului dumnevoastra, starea de sanatate si tratamentul oncologic urmat sunt factori care vor determina tipul ideal de reconstructie. Chirurgul plastician va ofera informatii despre anestezie, despre localizarea operatiei si despre procedurile necesare care vor urma dupa interventia chirurgicala.

Chirurgul plastician va prezenta argumente pro si contra pentru interventia chirurgicala la sanul opus, chiar daca acesta este sanatos, pentru a putea aproxima cat mai bine forma si marimea sanului care va fi reconstruit.

Inainte de interventia chirurgicala urmati recomandarile specifice oferite de medicul dumnevoastra pentru a va pregati pentru procedura. Aceste pregatiri ar putea include instructiuni in ceea ce priveste hrana si bautura, reglarea modului in care luati medicamente la momentul respectiv si renuntarea la fumat.

La ce sa va asteptati dupa reconstructia mamara?

Exista posibilitatea ca noii dumnevoastra sani sa nu arate exact la fel ca cei naturali. Cu toate acestea, conturul noilor dumnevoastra sani poate fi refacut astfel incat silueta dumnevoastra sa fie similara cu cea de dinaintea operatiei.

Reconstructia sanilor cu lambou este cea mai complexa optiune chirugicala pentru reconstructia sanilor. Chirurgul dumnevoastra va transfera o portiune de piele, muschi, grasime si vase de sange dintr-o parte a corpului la pieptul dumnevoastra pentru a creea un san nou. In unele cazuri pielea si tesuturile au nevoie de o marire cu ajutorul implantului mamar pentru a atinge dimensiunea dorita a sanilor.

Metode chirurgicale

Reconstructia mamara cu tesut autolog poate fi realizata prin doua metode chirurgicale:

  • Operatie cu lambou pediculat. Chirurgul sectioneaza cateva vase de sange ale tesutului pentru a le transfera, dar pastreaza alte vase de sange intacte. Chirurgul va tuneliza  tesutul pe sub pielea din zona pieptului, apoi va crea noua proeminenta a sanilor sau un spatiu pentru implant.
  • Operatie cu lambou liber. Chirurgul deconecteaza complet tesutul de la aprovizionarea cu sange si il reataseaza la noile vase de sange de langa piept.  Din cauza faptului ca se reataseaza vasele de sange, acest tip de interventie dureaza mai mult decat operatia cu lambou pediculat.

Tipuri de interventie chirurgicala cu lambou

Tesutul pentru reconstructia mamara este preluat deseori  de la abdomen.  Tesutul de la spate sau, mai putin comun,  de la fese poate fi folosit de asemenea. Chirurgul dumnevoastra determina care metoda este cea mai potrivita pentru dumnevoastra, bazandu-se pe tipul corpului dumnevoastrasi pe istoricul medical si chirurgical.

  • Abdomen (lambou TRAM). Chirurgul dumnevoastra preleveaza tesut, inclusiv muschi, de la abdomen printr-o procedura cunoscuta drept „transverse rectus abdominis muscle flap” (TRAM). Lamboul TRAM poate fi transferat  ca un lambou liber sau ca un lambou pediculat.

Un lambou TRAM cu pedicul poate utiliza intregul muschi drept abdominal - unul dintre principalii muschi ai abdomenului.  Pentru un lambou TRAM  liber de muschi (msTRAM), chirurgul dumnevoastra va prelua doar o portiune din muschiul drept abdominal, care va va putea ajuta sa aveti o recuperare mai rapida dupa operatie.

  • Abdomen (lambou DIEP).O procedura mai noua, lambou recoltat pe vase perforante de la nivelul arterei epigastrice inferioare (DIEP), este asemanator cu lamboul msTRAM, dar cu exceptia ca doar pielea si grasimea sunt recoltate. Majoritatea muschiului abdominal este lasat in acelasi loc si o cantitate minima de tesut muscular este luat pentru a forma noua proeminenta a sanilor. Reatasarea vaselor de sange presupune expertiza chirurgicala cu ajutorul unui microscop.

Un avantaj al acestui tip de reconstructie mamara este ca va veti pastra integritatea peretelui abdominal. Daca chirurgul dumnevoastra nu poate realiza o procedura cu lambou DIEP din motive anatomice, acesta ar putea opta pentru procedura msTRAM.

  • Abdomen (lambou SIEA).O variatie a lamboului DIEP, lamboul arterial epigastric inferior superficial (SIEA) utilizeaza acelasi tesut abdominal, dar se beazeaza pe vase de sange care nu sunt atat de adanci in interiorul abdomenului.  Aceasta reprezinta o optiune mai putin invaziva, dar nu toate vasele sanguine sunt adecvate pentru acest tip de interventie.
  • Spate (lamboul latissimus dorsi). Aceasta tehnica chirurgicala recolteaza pielea, grasimea si muschiul din partea de sus a spatelui dumnevoastra,  tunelizandu-l sub pielea de la nivelul pieptului. Din cauza cantitatii reduse a pielii si a altor tesuturi  in comparatie cu operatia cu lambou TRAM, aceasta procedura poate fi utilizata pentru sani mici sau de marime medie sau pentru a crea un spatiu de tip buzunar pentru implantul mamar. Cu toate ca este neobisnuit, unele femei experimenteaza o slabiciune la nivelul muschilor de la spate, umeri sau brate dupa operatie.
  • Fese (lambou gluteal). Un lambou gluteal este o procedura cu lambou liber care presupune preluarea de tesuturi din zona feselor si transplantarea in zona pieptului. Un lambou gluteal poate fi o optiune pentru femeile care prefera reconstructia tesuturilor, dar care nu au destul tesut in zona spatelui sau a abdomenului.
  • Coapsa interna (TUG). O alta optiune noua,  lamboul transversal superior gracilis (TUG) utilizeaza muschi si tesut gras din partea de jos a feselor la coapsa inferioara. Operatia cu lambou TUG, poate fi o optiune pentru femeile cu excess de tesut la nivelul medial al coapselor si care au sani mici sau de marime medie.

Post-operatie

Dupa operatie veti sta in camera de recuperare, unde personalul va va monitoriza starea de constienta. Puteti parasi spitalul in ziua respectiva, dar daca intampinati probleme, puteti ramane peste noapte.

Dupa operatie este necesar sa va odihniti si sa aveti o pozitie in care capul este mai sus decat pieptul, pentru a reduce riscul de hemoragie. Nasul poate fi infundat din cauza umflaturii, sau a atelelor plasate in nasul dumneavoastra in timpul operatiei.

Sangerarile minore si drenajele de mucus sunt des intalnite dupa operatie sau dupa scoaterea bandajelor. Medicul va poate pune o bucata mica de tifon mentiutaintr-o anumita pozitie cu banda pentru a absorbi drenajul. Schimbati tifonul conform instructiunilor recomandate de doctor.

Pentru a reduce sansele de sangerare si inflamare, medicul dvs va va ruga sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

  • Sa evitati activitatile precum aerobicul si alergatul;
  • Sa faceti baie in loc de dus cand aveti bandajele pe nas;
  • Sa va suflati nasul;
  • Sa mancati fructe si legume, pentru a preveni constipatia;
  • Evitati gesturile faciale extreme (rasul, zambitul);
  • Spalati-va pe dinti usor, pentru a limita miscarea buzei de sus;
  • Purtati haine care sunt mai largi in partea din fata, pentru a nu va atinge nasul.

In plus, evitati folosirea ochelarilor de vedere si de soare pentru cel putin 4 saptamani dupa operatie pentru a nu pune presiune pe nas.

Folositi o crema cu protectie solara cand sunteti afara. Prea mult soare poate duce la depigmentarea neregulata si permanenta a pielii. Unele umflaturi temporare sau decolorarea temporara a genelor poate avea loc dupa doua-trei saptamani dupa operatie. Nu plasati gheata sau pachete reci pe nas dupa operatie. Nasul se schimba permanent, de-a lungul vietii, indiferent daca ai facut o operatie sau nu. Din acest motiv, este dificil sa prevezi rezultatul final.

Rezultatele reconstructiei mamare cu lambou

Mentineti-va asteptarile realiste in legatura cu operatia. Desi reconstructia mamara are multe beneficii, aceasta interventie nu va va face sanii sa arate sau sa se simta la fel ca inainte de mastectomie.

In schimb reconstructia sanilor poate:

  • Sa dea sanilor o forma;
  • Saiti ajute sanii sa arate natural sub haine sau costum de baie;
  • Sa va ajute sa nu mai folositi o proteza externa in sutien;
  • Sa va redea increderea in sine;
  • Sa va stearga partial semnele afectiunii;
  • Sa necesite inca o operatie pentru a corecta anumite probleme.

Contactati-ne pentru detalii si pret interventie de reconstructie mamara cu lambou

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.