Reconstructie mamara cu implant

Reconstructia mamara presupune o procedura chirurgicala care reface forma sanului dupa o mastectomie - operatie care indeparteaza sanul pentru a trata sau preveni aparitia cancerului la san. Un tip de reconstructie de san foloseste implanturi de san - dispozitive de silicon umplut cu gel de silicon sau apa cu sare (solutie salina). Reconstructia mamara cu implanturi de san este o procedura complexa realizata de un chirug plastician.

Procesul de reconstructie mamara poate incepe de la momentul mastectomiei (reconstructie imediata) sau poate fi realizat mai tarziu. Aceasta interventie include doua sau mai multe operatii si mai multe vizite la specialist pentru a insera, a pozitiona si a umple implanturile mamare. Reconstructia mamara nu va recrea exact aspectul si senzatia unui san natural. Cu toate acestea, conturul noului san poate restabili o forma similara cu ceea ce ati avut inainte de mastectomie.

Riscurile unui implant mamar

Reconstructia mamara cu un implant mamar implica posibilitatea aparitiei complicatiilor, precum:

 • Sani a caror marime sau aspect (asimetrie) nu se potrivesc;
 • Dureri la nivelul sanilor;
 • Ruperea sau dezumflarea implanturilor;
 • Vindecare deficitara a inciziilor;
 • Risc crescut de a avea o interventie chirurgicala in viitor pentru a inlocui sau a inlatura implantul mamar;
 • Schimbari in senzatii la nivelul sanilor;
 • Infectii;
 • Hemoragii;
 • Tesut cicatricial care formeaza si comprima implantul mamar si tesutul sanilor intr-o forma tare, nenaturala;
 • Riscuri asociate cu anestezia;
 • Foarte rar, dar totusi existent, un risc crescut pentru o forma rara de cancer al sistemului imunitar numita limfom anaplazic cu celule mari (ALCL), desi mai multe cercetari sunt necesare pentru a intelege relatia dintre ALCL si implanturile mamare.

Cum va pregatiti pentru implantul mamar

Inainte de o mastectomie medicul dumeavoastra va va recomanda sa va intalniti cu un chirurg plastician. In mod ideal, chirurgul dumvoastra si chirurgul plastician ar trebui sa lucreze impreuna pentru a concepe cel mai bun tratament chirurgical pentru sani si cea mai buna strategie de reconstructie mamara pentru situatia dumnevoastra.

Chirurgul dumnevoastra plastician va descrie optiunile chirurgicale pe care le aveti si va discuta despre avantajele si dezavantajele reconstructiei mamare bazata pe implanturi si v-ar putea arata fotografii a unor femei care au avut diferite tipuri de reconstructii mamare.        Tipul corpului dumnevoastra, starea de sanatate si tipul de tratament impotriva cancerului sunt factori care vor determina modul ideal de reconstructie mamara. Chirurgul plastician va ofera informatii despre anestezie, despre localizarea operatiei si despre procedurile necesare care vor urma dupa interventia chirugicala.

Chirurgul plastician va prezenta argumente pro si contra pentru interventia chirurgicala la sanul opus, chiar daca acesta este sanatos, pentru a putea aproxima cat mai bine forma si marimea sanului care va fi reconstruit.

Inainte de interventia chirurgicala urmati recomandarile specifice oferite de medicul dumnevoastra pentru a va pregati pentru procedura. Aceste pregatiri ar putea include instructiuni in ceea ce priveste hrana si bautura, reglarea modului in care luati medicamente la momentul respectiv si renuntarea la fumat.

La ce va puteti astepta dupa reconstructia mamara cu implant

Reconstructia mamara debuteaza cu plasarea unui implant mamar sau a unui expansor tisular, fie in momentul operatiei de mastectomie (reconstructie imediata), fie in timpul unei proceduri ulterioare (reconstructie intarziata). Reconstructia mamara necesita deseori interventii chirurgicale multiple, chiar si in cazul in care alegeti reconstructie imediata.

Implanturi mamare

Un implant mamar este o carapace de silicon rotunda sau in forma de lacrima, umpluta cu apa sarata (solutie salina) sau gel de silicon. In trecut implanturile cu gel de silicon au fost restrictionate din motive de siguranta, dar acum sunt considerate sigure.

Un chirurg plastician plaseaza implantul in spatele muschiului pieptului (muschi pectoral). Unele femei pot avea implantul mamar permanent chiar in momentul mastectomiei. Cu toate acestea, majoritatea femeilor au nevoie de un proces format din doua stadii, utilizandu-se un extensor de tesut inainte ca implantul permanent sa fie plasat.

Expanderul mamar

Expandarea tisulara este un proces care intinde pielea pieptului ramasa si tesuturile moi pentru a face loc implantului mamar. Chirurgul dumnevoastra plaseaza un expansor de tesut sub forma de balon sub muschiul pectoral in momentul mastectomiei. Pe parcursul urmatoarelor luni, prin intermediul unei valve mici plasate sub piele, doctorul dumnevoastra sau asistenta va folosi o seringa pentru a injecta solutie salina in valva, umpland astfel balonul in mai multe etape. Acest proces gradual permite pielii sa se intinda de-a lungul timpului. Va trebui sa mergeti la medic saptamanal sau la doua saptamani pentru a va fi injectata solutie salina. Veti experimenta un anumit grad de disconfort sau presiune pe masura ce implantul se expandeaza.

Dupa ce tesutul s-a extins in mod adecvat, chirurgul dumnevoastra realizeaza o a doua interventie pentru a indeparta tesutul expandat si pentru a-l inlocui cu un implant permanent. Unele expansoare de tesut sunt concepute pentru a ramane in locul unde au fost amplasate initial, pentru ca a doua interventie chirurgicala sa fie mai putin extinsa.

Recuperarea dupa operatia de reconstructie mamara cu implant

Va veti simti obosita si veti fi inflamata pentru cateva saptamani dupa operatie. Medicul dumnevoastra va poate prescrie medicamente pentru a tine sub control durerea.
Reintoarcerea la activitatile normale va putea avea loc la 6 saptamani sau mai mult. Nu faceti efort mare in aceasta perioada. Medicul dumnevoastra va va instiinta in ceea ce priveste restrictiile de la anumite activitati, precum evitarea ridicarii anumitor obiecte sau evitarea activitatii fizice intense. Nu fiti surprinsa daca recuperarea dureaza o perioada lunga de timp – poate dura pana la un an sau doi sa va simtiti vindecata complet.
In general va trebui sa stabiliti cu medicul dumnevoastra o vizita medicala anuala pentru a monitoriza starea sanilor dumnevoastra. Cu toate acestea, faceti-va o programare mai repede daca aveti orice ingrijorare in legatura cu reconstructia.

Reconstructia mameloanelor

Reconstructia sanilor poate, de asemenea, sa presupuna reconstructia mameloanelor, daca doriti, incluzand tatuarea pentru a defini zona de piele intunecata din jurul mameloanelor (areola).

Screening viitor pentru cancerul de san

Daca ati avut doar un singur san reconstruit, va trebui sa va faceti regulat screening-ul pentru mamografie pentru celalalt san. Puteti opta pentru a realiza o auto-examinare pentru sanul dumnevoastra natural si pentru pielea si zona din jurul sanului reconstruit. Acest lucru va poate face mai familiara cu schimbarile care apar la sanii dumnevoastra dupa interventia chirurgicala, cu scopul de a putea detecta orice noua schimbare si pentru a o transmite medicului dumnevoastra.

Rezultate aparute in urma implantului mamar

Cand anticipati rezultatul operatiei, mentineti-va intr-o maniera realista asteptarile. Interventia chirurgicala pentru reconstructia sanilor ofera numeroase beneficii, dar nu va va face sa aratati sau sa va simtiti la fel cum erati inainte de mastectomie.

Reconstructia sanilor poate sa:

 • Ofere sanilor dumnevoastra un contur;
 • Imbunatateasca simetria sanilor astfel incat sa arate similar sub imbracaminte sau sub costumul de baie;
 • Va ajuta sa evitati utilizarea protezelor externe.

Reconstructia sanilor ar putea sa:

 • Imbunatateasca stima de sine si imaginea corpului;
 • Elimine partial amintirile fizice in legatura cu boala;
 • Necesite operatii suplimentare pentru a corecta problemele legate de reconstructie.

Reconstructia sanilor nu poate sa:

 • Va faca sa aratati la fel ca inainte;
 • Ofere sanilor reconstruiti aceleasi senzatii ca a sanilor naturali.

Contactati-ne pentru detalii si pret reconstructie mamara cu implant

 

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.