Otoplastia

Operatia de otoplastie este o procedura menita sa schimbe forma, pozitia sau dimensiunea urechilor.

Ati putea opta pentru o otoplastie daca sunteti deranjat de cat de departe sunt pozitionate urechile de cap (urechi clapauge). Otoplastia ar putea fi luata in considerare, de asemenea, in cazul in care urechea sau urechile sunt deformate din cauza unei leziuni sau malformatii din nastere.

Otoplastia se poate face la orice varsta dupa ce urechile au ajuns la dimensiunea lor completa - de obicei dupa varsta de 5 ani. In unele cazuri, operatia se face si mai devreme, la varsta de 3 ani.

In cazul in care un copil se naste cu urechi proeminente sau alte probleme ce tin de forma urechii, atelele pot corecta cu succes aceste probleme in cazul in care s-a actionat imediat dupa nastere.

La ce foloseste interventia de otoplastie?

Ati putea lua in considerare o otoplastie in cazul in care:

  • Urechea sau urechile sunt pozitionate prea departe de cap;
  • Urechile dvs. sunt mari si disproportionate in raport cu capul;
  • Sunteti nemultumit de o interventie chirurgicala anterioara a urechii.

Otoplastie se face de obicei pe ambele urechi pentru a optimiza simetria. Operatia de otoplastie se poate face la orice varsta dupa ce urechile au ajuns la dimensiunea lor completa - de obicei dupa varsta de 5 ani. Otoplastia nu va schimba locatia urechii si nu va modifica capacitatea de a auzi.

Riscuri ale operatiei la urechi

Otoplastia prezinta diverse riscuri, inclusiv:

  • Cicatrici. Unele cicatrici sunt permanente, acestea vor fi probabil ascunse in spatele urechilor sau in pliurile urechilor.
  • Asimetrie in plasarea urechilor. Acest lucru ar putea aparea ca urmare a modificarilor in timpul procesului de vindecare. De asemenea, exista posibilitatea ca o interventie chirurgicala sa nu reuseasca sa corecteze cu succes asimetriile pre-existente.
  • Modificari senzoriale. In timpul otoplastiei, repozitionarea urechilor poate afecta temporar senzatiile  pielii in acea zona. Rareori, schimbarile sunt permanente.
  • Probleme cu suturile. Suturile utilizate pentru a fixa noua forma urechii ar putea merge spre suprafata pielii si atunci trebuie eliminate. Acest lucru poate duce la inflamarea pielii afectate. Ca rezultat, poate fi necesara o interventie chirurgicala suplimentara.
  • Supra-corectarea. Otoplastia poate crea contururi nenaturale care fac urechile sa para ca sunt fixate inapoi. La fel ca orice alt tip de interventie chirurgicala majora, otoplastia prezinta un risc de sangerare, de infectie si de reactii adverse la anestezie. Este de asemenea posibil sa aveti o reactie alergica la banda chirurgicala sau la alte materiale utilizate in timpul sau dupa procedura.

Pregatirea inaintea operatiei la urechi

Initial, veti vorbi cu un chirurg plastician despre otoplastie. In timpul primei vizite, chirurgul plastic, probabil, va:

  • Examina istoricul medical. Sa fiti pregatit sa raspundeti la intrebari cu privire la conditiile medicale curente si anterioare, in special orice infectii ale urechii. Trebuie sa comunicati informatii despre orice medicamente pe care le luati sau le-ati luat recent, precum si orice alte interventii chirurgicale pe care le-ati avut.
  • Face un examen fizic. Pentru a determina optiunile de tratament, medicul va examina urechile - inclusiv plasarea lor, marimea, forma si simetria. Medicul poate lua, de asemenea, fotografii ale urechilor pentru dosarul dumneavoastra medical.
  • Discuta despre asteptarile dumneavoastra. Explicati de ce doriti otoplastie si ce asteptari aveti  in ceea ce priveste aspectul de dupa procedura. Asigurati-va ca intelegeti riscurile, cum ar fi necesitatea unor corecturi suplimentare.

Inainte de a otoplastie ar putea fi nevoie de asemenea sa:

  • Renuntati la fumat. Fumatul scade fluxul sanguin la nivelul pielii si poate incetini procesul de vindecare. Daca fumati, medicul va va recomanda sa va opriti din fumat inainte de interventia chirurgicala si pe tot parcursul recuperarii.
  • A se evita anumite medicamente. Veti avea nevoie probabil pentru sa evitati aspirina, medicamente anti-inflamatorii si suplimente pe baza de plante, care pot creste sangerarea.
  • Trebuie sa aranjati ca cineva sa aiba grija de dvs. in timpul recuperarii. Cineva trebuie sa va duca acasa dupa operatia la urechi si sa ramana cu dvs. pentru prima noapte de recuperare.

La ce sa va asteptati dupa otoplastie?

Otoplastie se poate face intr-un spital sau o unitate de chirurgie ambulatorie. Uneori, procedura se face cu sedare si anestezie locala, care amorteste doar o parte a corpului. In alte cazuri, anestezie generala - este recomandata – aceasta face pacientul inconstient.

In timpul procedurii

Tehnicile variaza in functie de ce fel de corectie este necesara. Tehnica specifica dumneavoastra va fi desemnata de chirurgul  plastician care va determina locul inciziilor si a cicatricilor rezultate.

Medicul dumneavoastra ar putea face incizii:

  • In partea din spate a urechilor;
  • In cadrul pliurilor interioare ale urechilor.

Dupa ce face inciziile, medicul poate indeparta excesul de cartilaj si piele. Acesta va plia apoi cartilajului in pozitia corecta si il va fixa cu suturi interne. De asemenea, suturi suplimentare pot fi folosite pentru a inchide inciziile. Procedura de obicei dureaza aproximativ doua ore.

Dupa procedura

Dupa otoplastie, urechile dvs. vor fi acoperite in bandaje de protectie si de sprijin.

Veti simti probabil disconfort si mancarime. Luati medicamentele impotriva durerii asa cum este recomandat de catre medicul dumneavoastra. Daca ati luati medicamente impotriva durerii si starea dvs. de disconfort creste, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Pentru a diminua presiunea de pe urechi, evitati sa dormiti pe partea respectiva. De asemenea, incercati sa nu frecati sau sa plasati o forta excesiva pe incizii. Luati in considerare purtarea de tricouri cu nasturi sau camasi cu gulere largi.

La cateva zile dupa otoplastie, medicul va scoate bandajele. Urechile dumneavoastra vor fi probabil umflate si rosii. Va trebui sa purtati o banda care acopera urechile pe timp de noapte timp de doua pana la sase saptamani. Acest lucru va va ajuta sa nu va impingeti urechile in fata cand va intorceti in pat.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre cand sau daca suturile vor fi inlaturate. Anumite suturi se dizolva pe cont propriu. Altele trebuie sa fie inlaturate in cabinetul medicului in saptamanile de dupa procedura. Adresati-va medicului dumneavoastra cand este bine sa reluati activitatile de zi cu zi, cum ar fi baia si activitatea fizica.

Rezultatele operatiei de otoplastie

Dupa ce bandajele vor fi eliminate, veti observa o schimbare imediata a aspectului urechilor. Aceste modificari sunt permanente. Daca nu sunteti multumit de rezultate, discutati cu chirurgul dvs. despre posibilitatea interventiei chirurgicale de revizuire.

Contactati-ne pentru detalii si pret operatie otoplastie

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.