Mastopexie

Ridicarea sanilor - cunoscuta si ca lifting mamar - este o procedura chirurgicala menita sa schimbe forma sanilor. In timpul unei astfel de proceduri pielea in exces este indepartata si tesutul mamar este remodelat, pentru a reda fermitate sanilor si pentru a-i ridica.

O astfel de interventie se recomanda in cazul in care aveti sanii lasati sau mameloanele sunt orientate in jos. Pe langa aspectul fizic imbunatatit, mastopexia reda increderea in sine si imbunatateste imaginea de sine.

Important de stiut ca aceasta interventie de mastopexie nu are ca scop principal schimbarea dimensiunilor sanilor dumneavoastra, ci imbunatatirea aspectului acestora. Bineinteles, ea poate fi realizata impreuna cu alte interventii precum agumentarea mamara sau mamoplastia de reductie, in cazul in care se doreste si o redimensionare a sanilor.

Cand apelam la mastopexie

Pe masura ce inaintati in varsta, sanii se schimba, pierzandu-si din elasticitate si fermitate. Exista o multitudine de cauze care duc la astfel de modificari ale sanilor precum:

Sarcina. In timpul sarcinii, ligamentele care sustin sanii se pot intinde pe masura ce sanii dumneavoastra devin mai voluminosi si mai grei. Aceasta intindere poate rezulta in sani lasati dupa nastere, fie ca alaptati sau nu.

Fluctuatii in greutate. Schimbarile in greutate pe care le sufera corpul dumneavoastra au efecte directe asupra sanilor, ducand la intinderea pielii si pierderea fermitatii acestora. Gravitatea. In timp, gravitatea afecteaza ligamentele sanilor, facand ca aceastea sa se slabeasca si sa se intinda.

Liftingul de san poate sa reduca aspectul lasat al sanilor dumneavoastra si sa ridice sfarcurile, dar si areolele. Dimensiunea acestora din urma poate, de asemenea, sa fie redusa in timpul acestei interventii pentru a oferi un aspect cat mai estetic noului san.

Cand puteti apela la o astfel de interventie?

- Cand sanii dumneavoastra au aspect lasat – si-au pierdut din forma si volum, sau au devenit aplatizati si mai alungiti;
- Mameloanele coboara sub pliul sanului, atunci cand nu purtati sutien sau bustiera;
- Mameloanele si areolele sunt orientate in jos;
- Areolele s-au extins exagerat pe suprafata sanului;
- Un san este mai coborat decat celalalt.

Liftingul mamar nu este pentru oricine. Daca aveti in plan conceperea unui copil, atunci aceasta interventie trebuie amanata, deoarece, in timpul sarcinii, sanii se pot intinde si anula aspectul liftingului.

Alaptarea este, de asemenea, un subiect delicat atunci cand vine vorba de mastopexie. Desi alaptarea este posibila dupa un lifting mamar, pot totusi aparea probleme, deoarece mameloanele nu sunt separate de tesutul mamar si pot afecta productia de lapte.

Mastopexia se poate realiza indiferent de dimensiunea sanilor dumneavoastra. In cazul sanilor mai mici si mai putin lasati, efectul mastopexiei are o durata mai lunga decat in cazul sanilor mari, care au tendinta sa se lase.

Riscurile interventiei chirurgicale de mastopexie

Ca orice alta interventie chirurgicala, interventia de ridicare a sanilor are o serie de riscuri:

Cicatrizare: Cicatricile incizionale provenite de la mastopexie sunt permanente, insa in 1 – 2 ani ele se estompeaza si devin putin vizibile. De asemenea, ele pot fi ascunse de linia sutienului sau a costumului de baie. In situatii extrem de rare, datorita vindecarii neadecvate, cicatricile pot ramane proeminente.

Modificari in simturile pielii. In timpul mastopexiei, repozitionarea tesuturilorpot afecta nervii senzoriali, superficiali. Desi simturile pielii revin in cateva saptamani, in unele cazuri pierderea acestora poate fi permanenta.

Neregularitati sau asimetrie in forma si dimensiunea sanilor. Aceste situatii pot aparea datorita diverselor modificari care pot aparea in procesul de vindecare. De asemenea, operatia in sine, nu poate intotdeauna corecta asimetriile existente.

Pierderea partiala sau totala a sfarcurilor sau a areolelor. In situatii extrem de rare, alimentarea cu sange a acestora este intrerupta in timpul liftingului mamar, afectand grav tesutul in zona neirigata. Ca si rezultat, pacienta isi poate pierde mamelonul sau areolele.

Dificultate la alaptare. Desi, dupa o astfel de interventie alaptarea este posibila, unele paciente pot intampina probleme in producerea unei cantitati suficiente de lapte.

Ca orice alta interventie, mastopexia suporta riscuri de: sangerare, infectie sau reactii adverse la anestezie. Este posibil ca anumite paciente sa manifeste reactii alergice la diversele materiale medicale folosite in timpul sau dupa procedura.

Pregatirea pentru lifting mamar

Initial, veti vorbi cu chirurgul plastician despre un liftingul mamar. In timpul primei vizite, chirurgul plastician, probabil, va:

Examina istoricul medical. Trebuie sa fiti pregatit sa raspundeti la intrebari cu privire la conditiile medicale curente si din trecut. Trebuie sa vorbiti despre orice medicamente, inclusiv suplimente pe baza de plante, si saspuneti dacale-ati luat recent - in special cele care ar putea afecta capacitateasangelui de a se coagula - precum si orice alte interventii chirurgicale care le-ati avut. Mentionati daca ati avut vreun caz de cancer mamar in familie. Discutati cu chirgul plastician rezulatatele mamografiilor sau a biopsiei mamare, in cazul in care le aveti.

Face un examen fizic. Pentru a determina optiunile de tratament, medicul vaexamina sanii dumneavoastra, inclusiv pozitia mameloanelor si a areolelor. Medicul va considera si calitatea tonusului pielii dumneavoastra. Pielea sanilor care au un tonus bun vor tine sanii intr-o pozitie mai buna dupa un liftin mamar. El sau ea poate lua, deasemenea, fotografii ale sanilor pentru inregistrarea medicala.

Discuta despre asteptarile dumneavoastra. Explicati de ce doriti acest lucru si ce asteptari aveti in ceea ce priveste aspectul dupa procedura. Asigurati-va ca ati inteles beneficiile si riscurile, inclusiv despre cicatrici si schimbari de senzatie la nivelul mameloanelor sau a areolelor.

Inainte de o mastopexie, de asemnea, va trebui sa:

Programati o mamografie. Medicul va poate recomanda o mamaografie simpla inainte de procedura si alta la cateva luni dupa aceasta. Acestea vor ajuta echipa medicala sa observe schimbari ale tesutului mamar si sa interpreteze mamografiile viitoare.

Renuntati la fumat. Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul pielii, lucru care va va afecta vindecarea. Daca fumati, medicul va va recomanda sa renunati la tigari inainte cu cateva luni de interventia chirurgicala.

Evitati sa luati anumite medicamente. Trebui sa evitati sa luati aspirina, antiinflamatoare si suplimente naturiste, care pot creste sangerarea.

Vorbiti pentru ajutor in timpul recuperarii. Daca liftingul mamar se va face ca oprocedura in ambulatoriu, faceti-va planuri pentru ca cineva sa va duca acasa dupainterventia chirurgicalasi sa ramana una pana la doua zile cu dumneavoastra. De asemenea, veti avea nevoie de ajutor in anumite activitati zilnice, precumspalarea parului, in prima faza a recuperarii.

La ce va puteti astepta dupa operatia de ridicare a sanilor?

Mastopexia se poate face intr-un spital sau o unitate de chirurgie ambulatorie.Uneori, procedura se face cu sedare si anestezie locala, care amorteste doar o parte a corpului. In alte cazuri, cu anestezie generala - este recomandata – aceasta face pacientul inconstient.

In timpul procedurii

Tehnicile de indepartare a pielii sanilor si cele de remodelare a tesutului mamar variaza. Tehnica specifica dumneavoastra va fi desemnata de chirurgul plastician care va determina locul inciziilor si a cicatricilor rezultate.

Medicul dumneavoastra ar putea face incizii:

- In jurul areolelor: zona mai inchisa la culoare, care inconjoara sfarcul;
- De la areola spre pliul sanului;
- Orizontal de-a lungul pliului sanului;

Medicul dumneavoastra poate sa foloseasca cusaturi interne in interiorul sanilor pentru a remodela tesutul mamar si, in cazul in care va fi nevoie, va reduce din marimea areolelor. De asemenea, va indeparta pielea in exces si va ridica sfarcurile. Ulterior, va inchide inciziile cu copci.

Procedura dureaza de obicei intre 2 si 3 ore si veti putea merge acasa in aceeasi zi.

Dupa procedura

Dupa mastoplexie sanii vor fi acoperiti cu bandaje de protectie si va trebui sa purtati o bustiera medicinala pentru sustinere. Uneori este necesar sa purtati niste tuburi de drenaj in zona inciziilor, pentru a drena sangele si fluidul in exces.

Sanii dumneavoastra vor fi inflamati si vineti pentru urmatozarele doua saptamani de la procedura. Veti simti durere si discomfort in zona inciziilor, care vor fi rosii sau roz pentru cateva saptamani. Veti avea amorteala in sfarcuri, areole si piele, care poate tine pana la 6 saptamani.

In primele zile de la interventie luati medicamentele impotriva durerii asa cum este recomandat de catre medicul dumneavoastra. Incercati sa evitati miscari precum intinderile, aplecarile sau ridicatul diverselor obiecte grele. Dormiti pe spate sau pe dinga, pentru a a nu exercita presiune asupra sanilor.

Evitati orice ectivitate sexuala in primele doua saptamani dupa procedura. Intrebati medicul dumneavoastra cand va puteti relua activitatile zilnice precum spalatul parului, baia sau dusul.

Tuburile de drenaj palsate in incizii, dunt de regula indepartate in cateva zile de la interventie. Atunci cand medicul va indeparteaza tuburile, va va schimba si bandajele. Discutati cu medicul dumneavoastra cand va va indeparta copcile, pentru ca unele se vor dizolva de la sine, iar pentru altele este nevoie de o noua vizita pentru a fi indepartate. Acestea din urma se scot de regula la doua saptamani de la interventie.

Continuati sa purtati bustiera medicinala de sustinerepentru 3-4 zile. Ulterior, veti purta pentru 3-4 saptamani un alt tip de bustiera, mai moale. Medicul va poate recomanda sa folositi banda de silicon sau gel in zona inciziilor pentru a ajuta vindecarea.

In perioada post operatorie evitati expunerea la soare. Dupa aceasta perioada aveti grija sa protejati inciziile atunci cand va veti expune la soare.

Post-operatie

Dupa operatie veti sta in camera de recuperare, unde personalul va va monitoriza starea de constienta. Puteti parasi spitalul in ziua respectiva, dar daca intampinati probleme, puteti ramane peste noapte.

Dupa operatie este necesar sa va odihniti si sa aveti o pozitie in care capul este mai sus decat pieptul, pentru a reduce riscul de hemoragie. Nasul poate fi infundat din cauza umflaturii, sau a atelelor plasate in nasul dumneavoastra in timpul operatiei.

Sangerarile minore si drenajele de mucus sunt des intalnite dupa operatie sau dupa scoaterea bandajelor. Medicul va poate pune o bucata mica de tifon mentiutaintr-o anumita pozitie cu banda pentru a absorbi drenajul. Schimbati tifonul conform instructiunilor recomandate de doctor.

Pentru a reduce sansele de sangerare si inflamare, medicul dvs va va ruga sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

  • Sa evitati activitatile precum aerobicul si alergatul;
  • Sa faceti baie in loc de dus cand aveti bandajele pe nas;
  • Sa va suflati nasul;
  • Sa mancati fructe si legume, pentru a preveni constipatia;
  • Evitati gesturile faciale extreme (rasul, zambitul);
  • Spalati-va pe dinti usor, pentru a limita miscarea buzei de sus;
  • Purtati haine care sunt mai largi in partea din fata, pentru a nu va atinge nasul.

In plus, evitati folosirea ochelarilor de vedere si de soare pentru cel putin 4 saptamani dupa operatie pentru a nu pune presiune pe nas.

Folositi o crema cu protectie solara cand sunteti afara. Prea mult soare poate duce la depigmentarea neregulata si permanenta a pielii. Unele umflaturi temporare sau decolorarea temporara a genelor poate avea loc dupa doua-trei saptamani dupa operatie. Nu plasati gheata sau pachete reci pe nas dupa operatie. Nasul se schimba permanent, de-a lungul vietii, indiferent daca ai facut o operatie sau nu. Din acest motiv, este dificil sa prevezi rezultatul final.

Rezultatele operatiei de lifting mamar

Veti observa imedat o schimbare a formei sanilor dumneavoastra, cu toate ca forma acestora va continua sa se modifice in urmatoarele luni de la interventie. Initial cicatriciile vor vi rosii si umflate. Cu toate ca ele vor fi permanente, cu timpul se vor estompa si vor deveni fine si mai deschide la culoare. Insa, ele pot fi ascunse sub dunga sutineului sau a costumului de baie.

Dupa o astfel de procedura veti observa ca veti avea nevoie de un sutien o marime mai mica decat de obicei, chiar daca nu ati apelat la o procedura de reductie a sanilor. Acest lucru se intampla deoarece sanii dumneavoastra au devnit in urma acestei proceduri mai fermi si mai rotunzi.

Tineti cont ca rezultatele mastoplexiei nu sunt permanente. Pe masura de imbatraniti, pielea isi va pierde in mod natural din elasticitate. Veti observa de asemenea ca sanii se vor lasa putin, in special daca aveti sani mari si grei. Incercati sa aveti o greutate corporala constanta pentru a pastra cat mai mult rezultatele pozitive ale liftingului de san.

Contactati-ne pentru detalii si pret operatie de ridicare a sanilor

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.