Liposuctia

Liposuctia sau lipoaspiratia este o procedura chirurgicala care foloseste o tehnica de aspirare pentru a elimina grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, soldurile, coapsele, fesele, bratele sau gatul. Liposuctia modeleaza (contureaza) de asemenea aceste zone. Aceasta mai poate fi gasita si sub numele de lipoplastie sau liposculptura (conturare a corpului).

Liposuctia nu este considerata in mod obisnuit o metoda de pierdere in greutate completa sau o alternativa de pierdere in greutate. Daca sunteti supraponderal este mai probabil sa pierdeti in greutate prin dieta si exercitiu fizic sau prin proceduri bariatrice - cum ar fi chirurgia de by-pass gastric, mai mult decat prin lipoaspiratie.

Ati putea fi un candidat pentru liposuctie daca aveti grasime corporala in exces in anumite zone ale corpului, dar de altfel aveti o greutate corporala stabila.

La ce foloseste procedura de liposuctie?

Liposuctia este procedura folosita pentru a elimina grasimea din zonele corpului care nu au raspuns la dietasi exercitii fizice, in special:

  • Abdomenul
  • Mainile
  • Fesele
  • Gambele si gleznele
  • Pieptul  si spatele
  • Soldurile  si coapsele
  • Gatul

In plus, liposuctia este folosita si pentru reducerea sanilor.

Atunci cand castigati in greutate, celulele grase cresc in dimensiune si volum. Liposuctia reduce numarul de celule cu grasime dintr-o anumita zona. Cantitatea de grasime indepartata depinde de aspectul zonei si volumul acesteia. Conturul rezultat este, in general permanent - atata timp cat greutatea dumnevoastra ramane stabila. Dupa liposuctie, pielea se muleaza pe noile contururi ale zonelor tratate. Daca aveti un tonus bun si o piele elastica, pielea va ramane cel mai probabil neteda. In cazul in care pielea este subtire cu elasticitate slaba, pielea tratata ar putea ramane lasata. Liposuctia nu inlatura celulita sau alte neregularitati de pe suprafata pielii. De asemenea, liposuctia nu elimina vergeturile.

Liposuctia nu este recomandata persoanelor care sufera de boli care ar putea ingreuna operatia cum ar fi:

  • Fluxul sanguin restrictionat;
  • Boala arteriala coronariana;
  • Diabet;
  • Un sistem imunitar slab.

Riscuri ale interventiei de liposuctie

La fel ca orice interventie chirurgicala liposuctia prezinta riscuri cum ar fi sangerari sau reactii adverse la anestezie. Posibile complicatii specifice pentru liposuctie includ:

  • Nereguli de contur. Pielea dumnevoastra poate sa apara accidentata, ondulata sau uscata datorita indepartarii inegale de grasime, elasticitatea pielii poate fi slaba si  vindecarea neobisnuita. Aceste modificari pot fi permanente. Pot exista daune sub piele  datorate tubului subtire (canula), care este utiliza tin timpul liposuctiei si ar putea da pielii un aspect patat permanent.
  • Acumulare de lichid. Buzunare temporare de lichid (seroame), se pot forma adesea sub piele. Acest lichid este necesar sa fie drenat cu un ac.
  • Amorteala. Ati putea simti amorteala temporara sau permanenta in zona afectata, iritatia temporara a nervilor, de asemenea, este posibila.
  • Infectie. Pot aparea infectii, rareori, dar este posibil. O infectie severa a pielii v-ar putea pune viata in pericol.
  • Punctie interna. Rareori, o canula care patrunde prea adanc ar putea perfora un organ intern. Acest lucru ar putea necesita operatii chirurgicale de urgenta.
  • Embolie de grasime.Bucati de grasime s-ar putea despinde si ar patrunde intr-un vas de sange sau mai departe in plamani sau in creier. O embolie de grasime este o urgenta medicala.
  • Probleme cu rinichii si probleme cardiace. Schimbari in nivelurile de fluid care sunt injectate si aspirate pot provoca probleme ale rinichilor sau ale inimii.

Cum te pregatesti pentru liposuctie?

Produse alimentare si medicamente

Inainte de initierea procedurii, discutati cu chirurgul dumnevoastra. Examinati istoricul medical, lista cu bolile pe care le aveti, si spune-ti chirurgului dumnevoastra despre orice medicamente, suplimente sau plante aromatice pe care le consumati. Chirurgul va va recomanda sa incetati sa luati anumite medicamente, cum ar fi cele care subtiaza sangele sau AINS, cu cel putin doua saptamani inainte de interventia chirurgicala.

Alte masuri de precautie

In cazul in care procedura dumneavoastra de liposculptura necesita indepartarea doar a unei cantitati mici de grasime, operatia se poate face intr-un birou medical. In cazul in care o cantitate mare de grasime trebuie sa fie eliminata - sau in cazul in care aveti de gand sa faceti si alte proceduri in acelasi timp - operatia ar putea avea loc intr-un spital, urmat de o sedere peste noapte. In ambele cazuri, trebuie sa aranjati ca cineva sa va duca acasa dupa procedura.

La ce ar trebui sa va asteptati in cazul interventiei de liposuctie?

Inainte de initierea procedurii

Inainte de liposuctie, chirurgul poate marca cercuri si linii pe zonele corpului dumneavoastra care urmeaza sa fie tratate. De asemenea, ar putea fi facute fotografii, astfel incat, inainte si dupa operatie  imaginile pot fi comparate.

Modul in care procedura  dumnevoastra de liposuctie este realizata depinde de tehnica specifica care este utilizata:

  • Liposuctie tumescenta. Acesta este cel mai frecvent tip de liposuctie. Chirurgul injecteaza o solutie sterila - un amestec de apa sarata, care ajuta la indepartarea grasimii, un anestezic (lidocaina) pentru a calma durerea si un medicament (adrenalina), care duce la contractia vaselor de sange - in zona care este tratata. Amestecul de fluide determina zona afectata sa se umfle si sa se rigidizeze. Chirurgul apoi face mici taieturi in piele si introduce un tub subtire numit  canula sub piele. Canula este conectata la un vid care aspira grasime si fluidele din corp. Fluidul corpului dumnevoastra poate fi completat printr-o linie intravenoasa (IV).
  • Liposuctie cu ultrasunete (UAL). Acest tip de liposuctie este uneori utilizat in conjunctie cu liposuctia tumescenta. In timpul UAL, chirurgul introduce o tija de metal care emite energie cu ultrasunete sub piele. Acest lucru  rupe peretii celulelor de grasime si lichefiaza grasimea pentru indepartarea mai usoara a acestora.
  • Liposuctie asistata laser (LAL). Aceasta tehnica foloseste lumina laser de mare intensitate pentru lichefierea grasimii si pentru indepartarea ei. In timpul LAL, chirurgul introduce o fibra cu laser printr-o incizie micasi emulsioneaza depozitele de grasime. Grasimea este apoi indepartata printr-o canula.
  • Liposuctie „power assisted” (PAL). Acest tip de liposuctie foloseste o canula, care se misca intr-o miscare rapida de du-te-vino. Aceasta vibratie permite chirurgului sa scoata grasimea dura mai usor. Aceasta liposuctie ar putea cauza, uneori, mai putina durere si umflare si poate permite chirurgului sa elimine grasimea cu mai multa precizie, mai ales pe suprafete mai mici, cum ar fi brate, genunchi sau glezne.

In timpul procedurii de lipoaspiratie

Anumite proceduri de liposuctie ar putea necesita anestezii locale - anestezie limitata la o anumita zona a corpului. Alte proceduri pot necesita anestezie generala, care induce o stare temporara de inconstienta. Se poate utiliza un sedativ, de obicei, printr-o injectie IV, pentru a va ajuta sa ramaneti calm si relaxat. Echipa de chirurgi va monitoriza nivelul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a oxigenului din sange pe tot parcursul procedurii. In cazul in care simtiti durere, spuneti-i chirurgului. Unele medicamente sau miscari ar putea avea nevoie de ajustare. Procedura poate dura pana la cateva ore, in functie de gradul de indepartare a grasimii. Dupa procedura, chirurgul ar putea lasa incizii deschise pentru a ajuta drenajul fluidului.

Daca ati avut anestezie generala, va veti trezi intr-o camera de recuperare. Veti petrece, in general, cel putin cateva ore in spital sau clinica, astfel incat personalul medical poate monitoriza  recuperarea. Daca va aflati intr-un spital, ati  putea ramane peste noapte pentru a va asigura ca nu sunteti deshidratat sau in stare de soc de la pierderea de lichide.

Dupa procedura de lipoaspiratie

Puteti sa va asteptati la unele dureri, umflaturi si vanatai dupa procedura. Poate fi necesar sa asteptati cateva zile inainte de a reveni la locul de muncasi  cateva saptamani inainte de a relua activitatile normale - inclusiv exercitii fizice.

Chirurgul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru a ajuta la controlul durerii si antibiotice pentru a reduce riscul de infectare. De asemenea, ati putea avea nevoie sa purtati articole de imbracaminte stranse, care ajuta la reducerea umflaturii, timp de cateva saptamani. In tot acest timp, asteaptati-va la unele neregularitati de contur deoarece grasimea ramasa se restabileste in pozitie.

Rezultatele procedurii de liposuctie

Dupa liposuctie, de obicei, inflamatia dispare in decurs de cateva saptamani. Pana in acest moment, zona tratata ar trebui sa arate mai putin voluminoasa. In termen de cateva luni, se asteapta ca zona tratata sa aiba un aspect mai suplu.

Rezultatele sunt in general de lunga durata, daca va mentineti greutatea. Daca veti castiga in greutate dupa liposuctie, distributia grasimii s-ar putea schimba. De exemplu, s-ar putea acumula grasime in jurul abdomenului, indiferent de ce zone au fost tratate initial.

Contactati-ne pentru detalii si pret liposuctie

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.