Rinoplastia / Septoplastia

Rinoplastia este o interventie chirurgicala care schimba forma nasului. Motivatia pentru aceasta interventie poate fi de a schimba aspectul nasului, pentru a imbunatati respiratia sau ambele. Portiunea superioara a structurii nasului este osoasa, iar portiunea inferioara este cartilaginoasa. Rinoplastia poate modifica osul, cartilajul, pielea sau toate trei. E necesar sa vorbiti cu medicul specialist daca rinoplastia este potrivita pentru dumneavoastra si sa aflati care sunt beneficiile. Chirurgul trebuie sa ia in considerare si alte caracteristici faciale, pielea de pe nas si ceea ce ar dori sa se schimbe pacientul. In cazul in care sunteti un candidat pentru o interventie chirurgicala, chirurgul va dezvolta un plan personalizat pentru dumneavoastra astfel incat totul sa decurga normal la aceasta operatie la nas.

Care este scopul rinoplastiei?

Rinoplastia poate modifica marimea, forma si proportiile nasului dumneavoastra. Se poate face cu scopul de a corecta anumite deformari rezultate in urma unor traumatisme, pentru a corecta defecte congenitale sau pentru a imbunatati dificultatile de respiratie.

Care este scopul septoplastiei?

Pentru operatia de septoplastie se opteaza in cazul in care pacientul are o deviatie de sept ca afectiune a septului nazal (nealinierea septului nazal). In timpul operatiei de rinoplastie pentru corectarea aspectului nasului se poate de asemenea inlatura cartilagiul sau tesutul osos, indreptandu-se astfel caile respiratorii si eliminandu-se deviatia de sept, aceasta operatie avand si denumirea de rinoseptoplastie.

Riscurile interventiei de rinoplastie

Ca si in cazul altor interventii chirurgicale majore, rinoplastia aduce dupa sine riscuri precum hemoragia, infectia si reactii adverse la anestezie. Alte posibile riscuri specifice rinoplastiei includ:

  • Hemoragii nazale recurente;
  • Dificultati la respiratia pe nas;
  • Senzatie permanenta de amorteala in interiorul si in jurul nasului;
  • Posibilitatea formarii unor fose (cavitati) nazale inegale;
  • Durere, decolorare sau tumefiere care pot persista;
  • Persistenta cicatricilor;
  • Defect septal (prin perforarea septului).

Discuta cu medicul tau despre posibilele complicatii.

Pregatirea pre-operatorie pentru rinoplastie

Inaintea programarii rinoplastiei, este necesar un consult al chirurgului pentru a discuta factorii importanti care prefigureaza o interventie chirurgicala reusita. De obicei, acest consult include:

  • Istoricul medical. Cea mai importanta intrebare pe care doctorul dumneavoastra urmeaza sa v-o adreseze este cu privire la motivatia interventiei pentru care optati precum si scopurile dumneavoastra.  Doctorul  va formula intrebari cu privire la istoricul medical -  istoric de obstructie nazala, interventii chirurgicale si tratamentul medicamentos folosit. Daca aveti o tulburare de coagulare cum ar fi hemofilia, se poate sa nu fiti un candidat potrivit pentru rinoplastie.
  • Examenul fizic. Doctorul va face un examen medical complet, inclusiv teste de laborator, cum ar fi analizele de sange. Acesta va inspecta pielea, interiorul si exteriorul cavitatii nazale. Examenul fizic ajuta doctorul sa aprecieze modificarile care trebuie sa fie facute si cum anumite trasaturi fizice - de exemplu, grosimea pielii sau duritatea cartilajului de la nivelul extremitatii nasului – ar putea sa afecteze rezultatul interventiei. Examenul fizic este, de asemenea, critic pentru a determina impactul rinoplastiei asupra respiratiei.
  • Fotografii. Cineva din cabinetul doctorului va va face fotografii ale nasului din diferite unghiuri. Chirurgul poate sa foloseasca software-ul calculatorului pentru a manipula pozele si a va arata posibile rezultate ale operatiei de rinoplastie. Doctorul dumneavoastra va folosi aceste fotografii pentru a aprecia aspectul inainte si dupa modificarile interventiei chirurgicale, raportare in timpul interventiei si referiri pe termen lung. Cel mai important, aceste fotografii permit o discutie specifica in legatura cu scopurile acestei inteventii.
  • O discutie in ceea ce priveste asteptarile dumneavoatra. E necesar sa purtati o discutie cu doctorul dumneavoastra in ceea ce priveste motivatia si asteptarile. Acesta va va explica ce poate si ce nu poate rinoplastia sa faca si care ar putea sa fie rezultatele. Este normal pentru oameni sa se simta timizi in momentul in care discuta despre infatisarea lor, dar este foarte important  sa fiti deschisi  in fata chirurgului, sa ii spuneti dorintele si scopul acestei interventii. Uneori chirurgul poate sugera si corectarea barbiei. Aceasta sugestie are ca explicatie faptul ca o barbie mica poate crea iluzia unui nas mai mare.

Odata ce inteventia a fost programata, este nevoie sa aveti pe cineva care sa va tranporte acasa daca veti beneficia de chirurgia de zi, in serviciul ambulator.

In primele zile dupa anestezie, se poate sa aveti pierderi de memorie, reactii incetinite, capacitate de gandire incetinita. Propuneti unui membru al familiei sau unui prieten sa stea cu dumneavoastra pentru una sau doua nopti, pentru a va ajuta sa va indepliniti nevoile personale pe masura ce va reveniti dupa interventie.

Dieta si medicatia pentru rinoplastie

Evitati medicamentele care contin aspirina sau ibuprofen pentru doua saptamani inainte si dupa operatie. Aceste medicamente pot creste riscul de hemoragie. Luati doar acele medicamente care va sunt prescrise de chirurgul dumneavoastra. Daca sunteti fumator, este necesar sa renuntati la fumat. Fumatul incetineste procesul de vindecare post-interventie si predispune la aparitia infectiilor.

La ce va puteti astepta dupa rinoplastie?

Rinoplastia nu este o procedura cu o serie de pasi. Fiecare operatie este unica si personalizata pentru o anumita anatomie specifica si pentru asteptarile persoanei care isi doreste aceasta procedura.

Rinoplastia poate fi facuta prin interiorul nasului sau printr-o mica incizie externa, la baza nasului, intre nari. Chirurgul dumneavoastra va va reajusta osul si cartilajul sub pielea dvs. Chirurgul dumneavoastra va poate modifica osul nazal sau cartilajul in mai multe moduri, in functie de cat de mult este nevoie, de structura nasului si de resursele posibile. Pentru mici schimbari,  chirurgul poate utiliza cartilajul aflat adanc in nas sau din ureche. Pentru cerinte mai mari chirurgul poate utiliza cartilajul din coasta, implanturi sau oase din alte parti ale corpului.

Anestezia pentru operatia la nas

Rinoplastia necesita anestezie locala cu sedare sau anestezie generala, in functie de complexitatea operatiei si de preferintele chirurgului. Discutati inainte cu chirurgul pentru a stabili care tip de anestezie este cel mai potrivit.

Anestezie locala cu sedare

  • Acest tip de anestezie este de obicei folosit in ambulatoriu si este limitata unei zone specifice a corpului. Medicul injecteaza un medicament care va impiedica sa simtiti durerea, in tesuturile nazale si va sedeaza cu medicamente injectate pe cale intravenoasa. Acest lucru te face ametit, dar nu si complet adormit.

Anestezie generala

  • Veti primi anestezicul prin inhalarea sau prin intermediul unei linii IV- un mic tub plasat intr-o vena, in mana, gat sau piept. Anestezia generala vizeaza intregul corp si induce o stare temporara de inconstienta.

Post-operatie rinoplastie / septoplastie

Dupa operatie veti sta in camera de recuperare, unde personalul va va monitoriza starea de constienta. Puteti parasi spitalul in ziua respectiva, dar daca intampinati probleme, puteti ramane peste noapte.

Dupa operatie este necesar sa va odihniti si sa aveti o pozitie in care capul este mai sus decat pieptul, pentru a reduce riscul de hemoragie. Nasul poate fi infundat din cauza umflaturii, sau a atelelor plasate in nasul dumneavoastra in timpul operatiei.

Sangerarile minore si drenajele de mucus sunt des intalnite dupa operatie sau dupa scoaterea bandajelor. Medicul va poate pune o bucata mica de tifon mentiutaintr-o anumita pozitie cu banda pentru a absorbi drenajul. Schimbati tifonul conform instructiunilor recomandate de doctor.

Pentru a reduce sansele de sangerare si inflamare, medicul dvs va va ruga sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

  • Sa evitati activitatile precum aerobicul si alergatul;
  • Sa faceti baie in loc de dus cand aveti bandajele pe nas;
  • Sa va suflati nasul;
  • Sa mancati fructe si legume, pentru a preveni constipatia;
  • Evitati gesturile faciale extreme (rasul, zambitul);
  • Spalati-va pe dinti usor, pentru a limita miscarea buzei de sus;
  • Purtati haine care sunt mai largi in partea din fata, pentru a nu va atinge nasul.

In plus, evitati folosirea ochelarilor de vedere si de soare pentru cel putin 4 saptamani dupa operatie pentru a nu pune presiune pe nas.

Folositi o crema cu protectie solara cand sunteti afara. Prea mult soare poate duce la depigmentarea neregulata si permanenta a pielii. Unele umflaturi temporare sau decolorarea temporara a genelor poate avea loc dupa doua-trei saptamani dupa operatie. Nu plasati gheata sau pachete reci pe nas dupa operatie. Nasul se schimba permanent, de-a lungul vietii, indiferent daca ai facut o operatie sau nu. Din acest motiv, este dificil sa prevezi rezultatul final.

Rezultate operatiei de rinoplastie

Schimbari mici in structura nasului- uneori milimetrice- pot face o diferenta mare in ceea ce priveste aspectul nasului. Un chirurg plastician experimentat poate oferi rezultate satisfacatoare atat pentru dumneavoastra, cat si pentru el. Daca schimbarile mici nu sunt pe placul dumneavoastra, puteti sa optati pentru a doua interventie de rinoplastie, dar trebuie sa asteptati cel putin un an.

Contactati-ne pentru detalii si pret operatie rinoplastie / septoplastie

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.