Cum se produce o cicatrice?

Cicatrizarea este o etapa normala a procesului vindecare. Aspectul acesteia si tratarea sa depinde de mai multi factori. Adancimea si marimea ranii sau taieturii, dar si zona in care se afla conteaza atunci cand vine vorba de a gasi solutia optima pentru o cicatrizare ideala. La fel, varsta, genele, sexul si etnia, joaca un rol important.

Tipuri de cicatrici

Exista mai multe tipuri de cicatrici:

Cicatrici cheloide. Apar in urma unui proce agresiv de vindecare. Se extind in afara ranii initiale. In timp, ele pot afecta miscarea. In cazul acestora tratamentele recomandate sunt: injectii cu steriozi sau plasturi cu silicon pentru a le estompa. Pentru cele mai mici se poate apela la crioterapie (inghetarea zonei folosind nitrogen lichid). Cicatricile cheloide sunt cel mai de intlanite in randul persoanelor cu un ten inchis.

Cicatrici contractile. Apar in cazul pielii arse. Acestea strang pielea, si creeaza discomfort la miscare. Acestea pot fi si mai adanci, caz in care vor afecta muschii si nervii.

Cicatrici hipertrofice. Acestea sunt cicatrici mai proeminente, au aspect rosu si sunt similare cu cele cheloide, dar nu se extind in afara ranii initiale. Tratamentul pentru acestea include: inectii cu steroizi pentru reduce inflamatia si plasturi cu silicon, pentru estomparea lor.

Cicatrici post acnee. Apar in cazul persoanelor cu acnee severa. In cazul acestora exista mai multe tipuri de cicatrici, tratamentul diferand pentru fiecare in parte.

Tratamente posibile pentru cicatrici

Creme, alifii sau geluri. Acestea au rezultate in cazul cicatricilor aparute in urma taieturilor sau a altor rani mai usoare. In anumite situatii ele au efect si in cazul cicatriciilor rezultate dintr-o interventie chirurgicala. Adesea, pentru acestea din urma tratamentele cu steroizi sau creme antihistaminice pot ajuta. In cazul cicatriciilor post acnee se poate apela la geluri cu silicon.

Indepartarea chirurgicala. Aceasta este o optiune pentru cicatraciile adanci. Tratametul poate include grefe de piele, excizie, dermabraziune sau operatie cu laser, in functie de tipul de cicatrice si de recomandarea chirurgului estetician.

Injectii. In tratarea cicatriciilor se apeleaza la injectiile cu silicon, in special in cazul cicatriciilor cheloide sau a celor hipertrofice. Ee pot fi administrate impreuna cu un alt tip de tratament, in functie de recomandarea medicului estetcian. 
Pentru anumite cicatricii se recomanda injectiile cu colagen sau alte fillere.