Lansam pe piata ….servicii noi, inovative bazate pe rezultate de cercetare doctorale continuate in cadrul proiectului

Anunț de presă privind închiderea proiectului
28 februarie 2022

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

„Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro”.
Servicii noi dezvoltate

 

  1. Evaluarea perfuziei prin angiografie cu verde de indocianină (ICGA) la nivelul lambourilor cutanate restante în urma operației de mastectomie radicală – procedura care are in vedere evaluarea perfuziei la nivelul lambourilor cutanate restante în urma operației de mastectomie radicală, pentru evitarea necrozei și a dehiscenței de plagă (PROTOCOL 1)
  2. Utilizarea Termografiei Dinamice (DIRT) pentru cartografierea perforantelor în etapa preoperatorie la pacientele cu reconstrucție mamară după mastectomie radicală – metoda DIRT este o investigație specifica chirurgiei plastice care ofera informații dinamice, în timp real, cu privire la poziția și caracteristicile perforantelor, permițând evaluarea intraoperatorie a perfuziei tisulare. Este o metoda simplă, neinvazivă și accesibila (PROTOCOL 2)
  3. Utilizarea Angiografiei cu Verde de Indocianină (ICGA) pentru evaluarea perfuziei tisulare la pacientele la care se practică reconstrucție mamară cu tesut autolog – angiografia cu verde de indocianina (ICGA) determina perfuzia tisulara și necroza. Evaluarea intraoperatorie a perfuziei, rezecția țesuturilor ischemice de la nivelul lamboului și evaluarea necrozei, este utilizata pentru determinarea suprafeței de țesut viabil ce poate fi recoltată pe un singur vas perforant la pacientele cu reconstrucție mamară (PROTOCOL 2)
  4. Identificarea intraoperatorie a glandelor paratiroide prin Utilizarea Termografiei Dinamice (DIRT) și a Angiografiei cu Verde de Indocianină (ICGA) – utilizarea Termografiei Dinamice (DIRT) și a Angiografiei cu Verde de Indocianină (ICGA) si albastru de metilen (MB) pentru identificarea intraoperatorie a glandelor paratiroide, in cursul explorarii cervicale si a interventiilor chirurgicale pe glanda tiroida, evaluarea intraoperatorie  a viabilității glandelor paratiroide la finalizarea rezectiei lobilor tiroidieni. (PROTOCOL 3)

Chirurgia ghidata imagistic prin termografie si angoigrafie in lumina NIR, cu identificarea intraoperatorie a glandelor paratiroide si a surselor vasculare ale acestora si evaluarea viabilitatii glandelor paratiroide la finalul rezectiei lobilor tiroidieni va limita lezarea accidentala a paratiroidelor si prin aceasta va scadea riscul de hipoparatiroidism iatrogen, cea mai frecventa complicatie dupa tiroidectomia totala.

  1. Identificarea adenoamelor paratiroidiene prin (DIRT) și (ICGA) cu determinarea intraoperatorie a PTH intact in cursul interventiilor chirugicale miniminvazive pentru hiperparatiroidismul primar – prin Utilizarea Termografiei Dinamice (DIRT) și a Angiografiei cu Verde de Indocianină (ICGA) cu determinarea intraoperatorie a PTH intact in cursul interventiilor chirugicale minim invazive pentru hiperparatiroidismul primar. (PROTOCOL 4)

Chirurgia ghidata imagistic prin termografie si angoigrafie in lumina NIR reprezinta un ajutor considerabil in identificarea adenoamelor extopice sau recidivele postoperatorii din hiperparatiroidismul primar.

 

Lansarea pe piață a acestor servicii va avea ca impact estimat:

        Implementarea protocolului de cartografiere preoperatorie a perforantelor prin termografie dinamica (DIRT) va asigura eliminarea necesității  investigațiilor preoperatorii cu iradiere și cost ridicat;

        Prin cartografierea exactă intraoperatorie a perforantelor cu ajutorul DIRT se scurtează timpul operator, morbiditatea și riscul unor reintervenții, durata de spitalizare și costul global al internării;

        Utilizarea angiografiei cu verde de indocianina intraoperator pentrudeterminarea exacta a  teritoriului vaselor perforante la pacientele la care se practica reconstructie mamara, ar asigura selecția pediculului perforant ideal și ar optima dimensiunile și volumul lamboului recoltat, cu evitarea necrozelor acestuia și sacrificiile tisulare inutile în  zona donatoare;

        Monitorizarea perfuziei tisulare în perioada intraoperatorie și la pacientele la care se practica mastectomie radicala prin ICGA, ar elimina aparitia necrozei in perioada postoperatorie,  scazand morbiditatea si mortalitatea procesului reconstructiv.

        Vizualizarea glandelor paratiroide intraoperator, prin angiografia cu verde de indocianina,  scade riscul de lezare iatrogena a pediculilor vasculari si elimina posibilitatea de aparitie a hipoparatiroidismului secundar in perioada postoperatorie

        Confirmarea viabilitatii glandelor paratiroide la sfarsitul interventiei de tiroidectomie totala scade riscul de aparitie a hipoparatiroidismului iatrogen, cea mai frecventa complicatie asociata acestui tip de interventie

        Identificarea adenoamelor paratiroidiene prin ICGA permite realizarea unei chirurgii minim invazive, la pacientii cu hiperparatiroidism, fara a compromite rezultatul final al interventiei. Minim invazivitatea aduce dupa sine o scurtare a timpului operator, scaderea morbiditatii si cresterea calitatii vietii pacientilor

 

Nivelul parametrilor de performanţă şi calitate ai soluţiei propuse sunt compatibili cu cele mai noi metode de imagistică de pe plan internațional oferind:

        vizualizarea în dinamică intraoperatori și postoperatorie

        transmiterea imaginilor în mod corect și precis;

        reducerea consumului de resurse umane și materiale;

        metodă sigură, minim invazivă și lipsită de complicații;

        îmbunătățirea globală a procesului reconstructiv;

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare