Ce nu stiai despre liposuctie

Lucruri pe care sa le stii inainte de Blefaroplastie inferioara sau superioara
4 octombrie 2019
Ce trebuie să știi înainte de operația de Rinoplastie
11 octombrie 2019

Liposuctia reprezinta tehnica chirurgicala prin care se extrag depozitele de grasime nedorite. Este foarte important ca pacientul sa constientizeze faptul ca aceasta operatie nu tine loc curei de slabire clasice sau a sportului, reprezentand doar un ajutor chirurgical in procesul de slabire. De asemenea orice pacient trebuie sa aiba un stil de viata sanatos si echilibrat care combina o dieta corecta si un plan de exerciti fizice foarte bine pus la punct. Este de inteles ca in urma unei operatii de liposuctie nu se va observa o mare scadere in greutate, ci doar o modificare vizibila a siluetei.

Operatia se efectueaza sub anestezie epidurala sau sub anestezie generala. Se marcheaza pre-operator zonele de aspirat, care vor fi injectate intra-operator cu o solutie de infilitrat, care permite o aspirare usoara a grasimii. Aceasta grasime se extragecu ajutorul unor canule, care au un varf rotunjit care au rolul de a impiedica sangerarea. Acestea sunt introduce sub tegument, prin incizii de 2-4 mm care nu necesita suture. Canula este adaptata la un aspirator chirurgical cu o putere mare, care emite presiuni negative, cu o rata de aspiratie de pana la 50 litri/minut.

Riscurile asociate procedurii exista, ele putand fi clasificate de usoare pana la severe. Astfel, unele dintre aceste riscuri pot fi minimizate prin ingrijire adecvata pre-operatie si post-operatie. Complicatiile mai usoare pot include intinderea pielii ca urmare a unei mari cantitati de grasime pierduta din organism intr-o perioada foarte scurta de timp, acest lucru depinzand si de elasticitatea pielii pacientului. Acest lucru poate duce la o alta interventie chirurgicala pentru a indeparta pielea in exces. Exista de asemenea un risc de cicatrizare, fiind nevoie de incizii pe corp, insa cu toate acestea aceste cicatrici se pot decolora si pot disparea cu ajutorul unor creme de specialitate.

Complicatiile grave pot include leziuni in sustinerea organelor din cauza unor accidente in timpul procedurii. Poate aparea embolia pulmonara in cazul in care grasimea eliminata accidental ajunge la plamani si provoaca un blocaj, obturand capacitatea plamanilor de a functiona. Un alt aspect important este faptul ca lidocaine care este administrate in cazul anesteziei, poate provoca o supradoza daca este prea multa, sau in cazul unei alergii, lucru care poate duce chiar si la deces.

Cel mai bun si sigur mod de a prevenii aceste prejudicii este informarea premergatoare asupra procedurii pentru a afla daca sunteti un candidat bun pentru aceasta interventie.

Multi chirurgic plasticieni considera liposuctia cu ultrasunete una dintre cele mai eficiente metode de a indeparta grasimea, deoarece poate fi folosita in zone ale corpului care nu pot fi tratate cu liposuctia traditionala, din cauza riscului ridicat de a pierde sange. Acest tip de procedura poate fi aplicat la abdomen, spate, fese sau chiar la fata si gat.

In cele ce urmeaza vom incerca sa raspundem la 5 dintre cele mai frecvente intrebari pe care pacientii le adreseaza.

  • Cu ajutorul operatiei de liposuctie se reuseste indepartarea totala a grasimii din zona tratata?

In cadrul interventiei se elimina grasimea in exces, dar intotdeauna raman cateva cellule adipoase, un strat extrem de subtire sub piele, strat prin care se vascularizeaza pielea si care are rol de protectia impotriva traumatismelor, ajutand la procesul de termoreglare.

  • Exista posibilitatea de a ma ingrasa dupa operatia de liposuctie?

Cu siguranta da. Daca nu respectati un stil de viata sanatos, care include sportul si o dieta adecvata, este foarte posibil sa castigati in greutate. Insa, sansele sa va ingrasati in zona in care s-a efectuat liposuctia sunt mici, kilogramele in plus distribuindu-se in zonele netratate.

  • Operatia de liposuctie poate fi remediul pentru celulita?

Liposuctia nu trateaza celulita, insa o poate ameliora usor prin indepartarea excesului de grasime.

  • Ce zone ale corpului se pot opera prin liposuctie?

Cele mai frecvente zone pentru care se foloseste operatie de liposuctie sunt abdomenul si partile laterale ale acestuia, coapsele si fesele, bratele si gusa. Insa in principiu cam orice poate fi lipoaspirata. Exista bineinteles si zone unde interventia nu este indicate, zone care contin vase si nervi semnificativi, zone proeminent osoase, sau zone cu senzoriale.

  • Cat voi slabii datorita operatiei de liposuctie?

Este foarte important sa stiti ca nu veti slabii cu ajutorul interventiei dar mai ales ca aceasta operatie nu este o metoda de pierde kilograme. Cei mai buni candidate pentru aceasta operatie sunt persoanele care au reusit deja sa slabeasca prin alte metode, cum ar fi dietele alimentele si sportul. Este adevarat ca in urma operatiei se va observa o scadere a numarul de kilograme a pacientilor, pentru ca dintr-un depozit adipos abdominal se poate scoate si un kilogram de grasime.Totusi, scopul liposuctiei nu este de a slabii, beneficiul major al acestei interventii fiind armonizarea liniilor corporale.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare