Lucruri pe care sa le stii inainte de Blefaroplastie inferioara sau superioara

Ce trebuie sa stiti inainte de operatia de augmentare mamara
15 august 2019
Ce nu stiai despre liposuctie
7 octombrie 2019

Inevitabil odata cu inaintarea in varsta, sansele sunt foarte mari sa va pierdeti elasticitatea pielii, fiind vizibil mai ales la nivelul ploapelor, prin aparitia excesului de piele. De asemenea, la nivelul pleoapelor inferioare, apar si asa numitele “pungi de sub ochi”, ce confera fetei un aspect imbatranit.

Blefaroplastia este o interventie chirurgicala de corectie a pleoapelor, care se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor, persoanelor trecute de 40 de ani, dar in unele cazuri speciale, se poate efectua si mai devreme. Cu ajutorul acestei interventii chirurgicale se elimina excesul de piele, grasime si muschi de la nivelul pleoapelor superioare si /sau inferioare, cu scopul reintinerii aspectului ochilor. Corectia pleoapelor vă va face sa aratati mai odihnit si mai tanar.

Cum stiu daca sunt candidatul ideal pentru blefaroplastie?

In cazul unei blefaroplastii superioare, candidatul ideal pentru acest tip de interventie este cel cu exces de piele, care pare sa aiba pielea pliata peste pleoapele superioare. Un bun exemplu pentru persoanele de tip feminine ar fi acela ca acestea nu si-ar putea vederea linia genelor, tocmai pentru ca exista un exces de piele la nivelul pleoapelor, care se pliaza peste conturul ochilor. Totodata, un barbat aflat in aceasta situatie va avea un aspect somnoros si obosit. In ceea ce priveste pleoapele inferioare, orice persoana ar pungi sub ochi, care dau un aspect imbatranit, este un candidat ideal pentru aceasta interventie.

Inainte de operatia de blefaroplastie

E foarte important in cadrul consultatiei sa discutati cu chirurgul dvs. ce presupune interventia, care sunt riscurile inainte de blefaroplastie. Se evalueaza starea de sanatate a pacientului, dupa care se recomanda efectuarea unor analize de sange si efectuarea unui consult oftalmologic.

De asemenea inainte de chirurgia estetica a pleoapelor se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 14 zile inainte a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina. Anticonceptionalele vor trebui oprite inainte cu 4-6 saptamani inainte de operatie, intrucat acestea cresc riscul de a se forma cheaguri in sange. Trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau solar.

Un alt aspect important este acela ca pacientul sa renunte la fumat cu cel putin o luna inainte, sau sa reduca considerabil numarul de tigari fumate pe zi, pentru ca ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii. Operatia de blefaroplastie nu se realizeaza in perioada ciclului menstrual iar in ziua operatiei nu este voie sa consumati alimente sau lichide  ( cel putin 6 ore inainte ).

In timpul operatiei de blefaroplastie

Blefaroplastia se poate efectua cu anestezie locala, cu anestezie locala combinate cu sedare intravenoasa, sau chiar sub anestezie generala, dar aceasta decizie se va lua impreuna cu medicul dvs. chirurg pentru a alege cea mai buna varianta.

In general interventia dureaza intre 30 de minute si 120 minute, intervalul de timp poate fi diferit in functie de tipul interventiei ( superioare, inferioare sau ambele ).

Incizia la nivelul pleoapei superioare este ascunsa fix in santul palpebral, fiind foarte putin vizibila sau chiar deloc. In cazul pleoape inferioare incizia este exterioara, la 1-2 mm mai jos fata de gene.

Dupa indepartarea excesului de grasime, piele si muschi, suturile se realizeaza cu fire speciale foarte fine, care se indeparteaza la cateva zile post-operator, pentru a creea o cicatrice minima.

Dupa operatia de blefaroplastie

In general, daca s-a folosit in cadrul interventiei anestezie locala, nu este nevoie de spitalizare. Durerea post-operatorie este minima, sau chiar absenta, iar vanataile si umflaturile de la nivelul zonelor operate dispar in maxim doua saptamani.

Trebuie evitate purtarea lentilelor de contact 10-14 zile, insa se pot purta ochelari de soare chiar a doua zi dupa operatie. In primele 5-7 zile trebuie urmat un tratament analgezic si antibiotic. De asemenea trebuie evitat efortul fizic cel putin 10 zile, iar dupa aceea trebuie reluat progresiv.

Sunt necesare in jur de sase luni pentru a putea aprecia rezultatul interventiei, iar blefaroplastia este practic definitive, fara risc de recidiva. Un aspect important este acela ca pielea continua sa imbatraneasca si uneori poate reaparea excesul la nivelul pleoapelor superioare (dar in cele mai multe cazuri nu este nevoie de o alta interventie).

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare