MAMOPLASTIA DE REDUCERE A SANILOR

Interventii de chirurgie genitala – himenoplastie, labioplastie, vaginoplastie
6 iulie 2019
Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a apela la injectare acid hialuronic pentru marire buze
22 iulie 2019

Traind intr-o epoca in care multe femei isi doresc un bust proeminent si apeleaza la implanturi mamare, o alta categorie de femei se confrunta cu probleme de sanatate cauzate de sanii prea mari. Principalele probleme asociate ar fi durerile de spate, dureri musculare, deformarea coloanei prin tinuta incorecta si chiar probleme dermatologice cauzate de transpiratie. Pe langa aceste inconveniente se adauga si aspectul estetic deteriorat dupa o anumita varsta.

Mamoplastia de reducere

Reprezinta procedura chirurgicala de micsorare a sanilor care presupune indepartarea unei portiuni din glanda mamara. Prin urmare, daca interventia se realizeaza doar in scop estetic, este ideal sa fie amanata dupa nastere, deoarece poate afecta capacitatea de alaptare. In unele cazuri, in care sanii sunt excesiv de voluminosi, aceasta interventie poate fi efectuata in cazul tinerelor care inca nu au copii, obligatoriu dupa varsta pubertatii, cand dezvoltarea sanilor este completa, pacienta asumandu-si riscul de a nu putea sa alapteze in viitor.

Prima operatie de reductiee mamara a fost descrisa la inceputul secolulului VII, iar astazi este una dintre cele mai frecvente operatii estetice. Marimea si greutatea sanilor pot fi reduse printr-o varietate de tehnici chirurgicale, dar care pot fi diferentiate in principal prin doua aspecte: localizarea inciziilor si a cicatricilor care rezulta in final, precum si prin portiunea de glanda mentinuta dupa ce se indeparteaza tesutul in exces.

Mamoplastia de reductie este indicata urmatoarelor tipologii de paciente:

  • Oricare femeie care isi doreste o micsorare sau o ridicare a sanilor;
  • Femeilor obeze sau hiperponderale cu sani voluminosi;
  • In cazul asimetriilor mamare ( cand unul dintre sani este mai voluminos decat celalalt ).

Desigur, va fi necesara o consultatie preoperatorie, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator ( anticonceptionale, antiinflamatoriile, antidepresivele etc. ). De asemenea este contraindicata o astfel de interventie in perioada menstruatiei sau imediat dupa nastere. Este necesara si o serie de analize preoperatorii care vor fi indicate de doctorul chirurg. Medicul specialist va urmarii urmatoarele aspecte:

  • Evaluarea formei si a dimensiunilor sanilor, in relatie cu perimetrul toracic si cu proportiile ideale;
  • Palmarea sanilor si regiunile auxiliare, evaluand consistenta tesuturilor si eventuala prezenta a unor formatiuni tumorale;
  • Evaluarea gradului de ptoza al glandei mamare;
  • Evaluarea pozitiei si marimea areolei;
  • Evaluarea eventualelor asimetrii de forma, marime si pozitie a sanilor, dar si evaluarea calitatii pielii de la nivelul regiunii mamare;
  • Efectuarea fotografiilor si masuratorilor regiunilor mamare;
  • Evaluarea starii de sanatate a pacientei si obtinerea informatiilor legate de istoricul medical al acesteia;

Cum se desfasoara interventia chirurgicala de micsorare a sanilor

Mamoplastia de reducere dureaza aproximativ 4-5 ore ( dar se poate prelungii in functie de complexitatea modificarilor ce se impun ) si necesita anestezie generala. Exista o multitudine de proceduri chirurgicale de reductive mamara, cel mai frecvent tip realizandu-se printr-o incizie cu un contur asemanator unei gauri de chei, prin intermediul careia se asigura accesul la tesutul mamar. Cicatricea rezultata este asemanatoare unei ancore, ce se continua cu o cicatrice mediana verticala.

Evolutia postoperatorie

Dupa operatie, pacienta va fi nevoita sa ramana internata cel putin o zi. Pentru evitarea formarii de hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de drenaj la nivelul sanilor, care de regula se mentin in primele 24-48 ore. In acest interval pot sa apara dureri moderate in locul inciziilor, disconfortul fiind unul moderat. De asemenea pot sa apara echimoze si edem discret, insa acestea vor disparea rapid, la cateva zile dupa interventie.

Vindecarea completa dureaza aproximativ 6 saptamani, timp in care sunt necesare controale periodice. Sunt contraindicate eforturile fizice, ridicarea greutatilor sau dormitul pe burta. Totodata este indicat ca timp de o luna purtarea unei bustiere elastice.

Desi este o interventie chirurgicala complexa si de durata, nu exista complicatii semnificative. Cu toate acestea, orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, acestea fiind evaluate in mod individual, printr-un control preoperator riguros.

Vezi si micsorarea sanilor pret pentru a afla detalii referitoare la tarifarea operatiei de mamoplastie.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare