Interventii de chirurgie genitala – himenoplastie, labioplastie, vaginoplastie

Deviatia de sept vs Rinoplastia – care e diferenta dintre ele si cum stii daca esti candidatul ideal?
28 iunie 2019
MAMOPLASTIA DE REDUCERE A SANILOR
17 iulie 2019

Chirurgia de cosmetizare a organelor genitale este din ce in ce mai populara, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, unele dintre aceste proceduri au si alt scop, acela de a corecta anumite probleme medicale, aparute in urma nasterii unui copil, care creeaza disfunctii urinare si nu numai.

Himenoplastie

Din ce in ce mai multe femei devin interesate de himenoplastie ( operatie de reconstructie a himenului ) din motive diverse. Cu ajutorul acestei interventii chirurgicale, se reface himenul, o membrana care obtureaza partial deschiderea vaginului. Din cauza unor motive diverse, contact sexual, exercitii fizice sau un tampon intern se poate produce ruperea himenului.

Astfel, din aceste motive, multe femei isi doresc refacerea himenului, iar himenoplastia  face posibil acest lucru.

Pentru a determina daca operatia de himenoplastie  este indicata, este recomandata programarea unei consultatii pentru a stabilii situatia si asteptarile pacientei referitoare la aceasta procedura.

Interventia se desfoasoara sub anestezie locala, nu este nevoie de spitalizare si veti putea merge acasa imediat dupa finalizarea procedurii. Medicul chirurg va exciza marginile rupte ale himenului si va sutura din nou impreuna cu ajutorul unor suture, care se vor dizolva ulterior. Partea buna este ca la finalizarea procedurii nu vor exista cicatrici, iar himenul va fi intact.

Intrucat himenoplastia este o proecdura simpla,, care dureaza sub 30 minute, recuperarea este rapida, vindecarea completa durand intre 4-6 saptmani. In primele 2-3 zile pacienta va avea sangerari si disconfort, care poate fi controlat prin analgezice prescrise de mediul specialist. De asemenea, pacienta va trebui sa nu aiba contact sexual minim 6 saptamani, sa evite lenjeria intima stramta minim 2 saptamani de la data operatiei, precum si evitarea tampoanelor interne pentru cel putin 6 saptamani.

Labioplastie

O alta interventie chirurgicala genitala este labioplastia, desi nu este foarte discutata public, este una din procedurile cele mai cautate de catre femei, atat in mediul online cat si in saloanele private ale medicilor specialisti.

Labioplastia este procedura in care medicul specialist indeparteaza chirurgical pielea excesiva din pliurile labiale, astfel aceasta operatie simpla si usoara rezolva in mod eficient problemele pe care femeile le au referitoare la dimenisiunea si forma labiilor, putandu-se astfel apela la micsorare labii.

In general femeile aleg aceasta operatie din pricina problemelor estetice ( marime, lungime ), din cauza problemelor in timpul actului sexual ( durere, tumefiecare, disconfort ) dar si din cauza problemelor din timpul exercitiior fizice.

Labioplastia este o operatie relativ simpla, care dureaza in jur de 30 minute, in functie de ajustarile necesare. Majoritatea pacientelor se recupereaza foarte rapid, reluandu-si activitatea de zi cu zi in aproximativ 48 de ore.

Exista o serie de proceduri diferite, care se aleg impreuna cu specialistul in functie de fiecare situatie a pacientei, astfel vom puncta succinct tehnicile, urmand ca decizia sa fie luata impreuna cu medicul chirurg in urma consultatiei.

Tehnica ajustarii este cea mai frecvent utilizata, ce consta in inlaturarea unei sectiune longitudinale din excesul de labie pentru a reduce dimensiunea acesteia la forma optima.

Tehnica “Feliei de tort” are ca scop minimizarea cicatricilor creand un aspect foarte natural, pastrand tesutului labiilor interne.

Tehnica Z, o variant a tehnicii “feliei de tort” care creaza un rezultat foarte natural, cu avantajul niminizarii cicatricilor

Tehnica dezepidermizarii este folosita pentru a pastra un aspect complet natural al labiilor precum si de a pastra integritatea senzatiilor sexuale in aceste zone.

Dupa operatia de labioplastie, pacienta va prezenta tumefiecare, echimoze si va simtii un discomfort minor local, in zona pubiana. Aceste simptome vor disparea treptat in 2-3 saptamani, iar suturile se vor dizolva de la sine, nefiind nevoie sa fie inlaturate medical. In aproximativ 3 luni labile se vor vindeca complet si se recomanda evitarea contactului sexual pentru cel putin 6 saptamani de la data operatiei.

Vaginoplastie

O alta operatie de mare anvergura in randul femeilor este  vaginoplastia. Aceasta interventie chirurgicala, numita si reintinerire vaginala, este o operatie realizata in scopul stramtarii vaginului, facand intrarea in vagin mai ingusta, precum si intarind zonele vaginale care sunt lipsite de musculatura, tesutul excesiv vaginal fiind inlaturat iar muschii intinsi. In final, vom avea ca rezultat muschi vaginali mai compacti, ceea ce poate rezulta in cresterea placerii resimtite in timpul actualui sexual.

Femeile care aleg aceasta operatie, au de obicei urmatoarele simptome:

  • O deschidere vaginala precum si tesuturi care sunt vizibile in vagin cu aspect inestetic;
  • Probleme cu retentia tampoanelor interne;
  • Pierderea senzatiilor si a intensitatii stimularii resimtite in timpul actului sexual.

Operatia de rejuvenare vaginala se deruleaza de obicei sub anestezie locala, dar sunt si cazuri in care se poate alege anestezie generala. Procedura dureaza 1-2 ore si toate cicatricile vor fi interne. In majoritatea cazurilor pacienta poate pleca acasa dupa operatie, fiind nevoie de vizite regulate stabilite impreuna cu doctorul dvs. pentru a va asigura ca recuperarea dvs. decurge conform planului.

In urma efectuarii procedurii, va exista tumefiecare, echimoze si durere, fiind indicat administrarea de analgezice timp de 4-5 zile de la operatie. In urmatoarele 2-4 saptamani simptomele de durere vor disparea, insa este indicate aplicarea pachetelor de gheata in cazul in care tumefierea inca exista. De asemenea este indicat un repaus timp de o saptamana dupa operatie si se recomanda evitarea exercitiilor fizice timp de 2-3 saptamani si a contactului sexual timp de 6 saptamani.

Dupa ce perioada de recuperare a trecut, rezultatele finale vor aparea dupa 6 saptamani, care pot sa dureze pe viata, dar bineinteles ca odata cu imatranirea vaginului isi va pierde din fermitate, insa nu se va intoarce la starea initiala, cea de dinainate de operatie.

Toate aceste indicatii post-operatorii sunt cu caracter informativ, doctorul specialist o sa va ofere toate informatiile necesare in functie de complexitatea interventiei dvs.

Vezi lista de preturi pentru labioplastie, vaginoplastie si himenoplastie.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare