Deviatia de sept vs Rinoplastia – care e diferenta dintre ele si cum stii daca esti candidatul ideal?

RINOPLASTIA
9 iunie 2019
Interventii de chirurgie genitala – himenoplastie, labioplastie, vaginoplastie
6 iulie 2019

Multa lume face greseala de a crede despre rinoplastie, care are ca scop remodelarea nasului, ca este acelasi lucru cu deviatia de sept care este o afectiune in care septul nazal este deplasat, ingreunand sistemul respirator.

Astfel, facand o paralela la articoul despre rinoplastie, unde puteti analiza scopul acestei interventii chirurgicale, dar si beneficiile pe care vi-l le ofera aceasta operatie la nas, am ales sa vorbim in acest articol indeosebi despre deviatia de sept si in ce consta aceasta.

Deviatie de sept

Majoritatea oamenilor au un anumit dezechilibru in ceea ce priveste marimea pasajelor respiratorii, estimarile indicand faptul ca 80% dintre oameni prezinta o nealiniere a septului nazal.

Unele persoane se nasc cu o deviatie de sept, in timp ce altele o dobandesc aceasta afectiune dupa leziuni sau traumatisme la nivelul nasului. Cel mai frecvent simptom este congestia nazala, impreuna cu dificultatil de respiratie. Un alt semn ar putea fi infectiile repetate ale sinusurilor, sangerarile nazale, durerile faciale si de cap, hipersecretia sau respiratie zgomotoasa si sforait in timpul somnului.

Uneori, simptomele deviatiei de sept pot fi tratate cu medicamente, insa in multe cazuri acestea nu isi fac efectul, fiind necesara interventia chirurgicala pentru reparatia septului (septoplastie).

Operatie septoplastie

In timpul septoplastiei, se face o mica incizie in sept si se indeparteaza excesul de os sau de cartilaj. Interventia chirurgicala se realizeaza intr-un ambulatoriu, sub anestezie locala sau generala, in functie de starea pacientului si dureaza aproximativ o ora si jmatate, nefiind nevoie de internare, pacientul putand pleca acasa dupa 3 ore de la operatie.

Dupa interventie, medicul va introduce mese in nari, iar la nivel local se va simtii un discomfort firesc, precum si dureri usoare. Primul control are loc de 1-2 zile dupa externare, cand medicul va scoatele mesele din nas. Va fi nevoie si de un repaos de cateva zile, timp in care va trebui sa acordati o atentie sporita igienizarii zonei si protejarii de lovituri. Fara o ingrijire a zonei si fara consultul post-operator de specialitate, se pot forma cruste care sa obstructioneze caile nazale. Chirurgii specialisti pot apela si la o metoda recent dezvoltata si anume radiofrecventa. Aceasta modalitate are ca scop corectarea deviatiei de sept cu un timp operator redus si la o vindecare accelerata.

Rinoseptoplastia poate fi o dubla solutie pentru pacienti!

Persoanele care se confrunta cu disconfortul creat de deviatia de sept pot sa opteze in aceeasi interventie si pentru o corectie de natura estetica, aceasta interventie avand numele de rinoseptoplastie, interventie in cadrul careia se realizeaza atat septoplastia cat si rinoplastia.

In urma interventiei, pacientul nu mai are de suferit din cauza deviatiei de sept avand parte si de o schimbare a fizionomiei.

Riscurile si complicatiile operatiei de rinoplastie si septoplastie

Atat septoplastia cat si rinoseptoplastia au riscuri scazute, dar trebuie constientizat ca exista riscuri pe care le implica si anume:

  • Riscurile asociate anesteziei locale/generale
  • Infectii post-operatorii
  • Pierderea sensibilitatii la nivelul nasului
  • Cicatrici vizibile
  • Alterarea cailor respiratorii si dificultati la respirare

Deviatia de sept afecteaza in mare masura calitatea vietii, insa poate fi corectata prin interventii cu riscuri scazute si a caror sansa de reusite este aproape de 100%.

Puteti vedea aici operatie deviatie de sept pret si cat costa o operatie la nas de rinoplastie accesand pagina cu preturi pentru operatii estetice.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare