Premieră în chirurgia plastică reconstructivă la Spitalul Humanitas

In cadrul proiectului ne propunem sa obtinem urmatoarele rezultate:
19 martie 2021
In cadrul proiectului am dezvoltat urmatoarele modele experimentale care au fost optimizate pe baza testarilor
22 iulie 2021

– un spital care foloseşte un biomaterial inovator în chirurgia de reconstrucţie a sânului cu implant –

La secția de chirurgie plastică reconstructivă din cadrul Spitalului Humanitas, doctorul Maximilian Muntean,  medic specialist în chirurgie plastică, a realizat  pentru prima dată în România, o operație de reconstrucție a sânului post mastectomie cu un dispozitiv medical inovator,  o matrice dermică acelulară 3D (ADM). Dipozitivul medical numit Native 3D a fost pus la dispoziția spitalului de către compania Framed Medical Device, distruibuitor unic de matrici dermice acelulare patentate Decomed Italia. 

Matricea dermica acelulara 3D are la baza tehnologia VOLUMATRIX® care permite realizarea unui nou model de ADM cu secțiune în formă de lentilă. Forma 3 D este importantă în procesul de reconstrucție deoarece completează buzunarul submuscular refacând pliul inframamar și forma naturală a sânului. 

Matricea NATIVE®3D beneficiză de asemenea de tehnologia ADIPOMATRIX®, care stimulează diferențierea ASC-urilor (celulele stem derivate din țesut adipos) în adipocite. Acest lucru favorizează procesul de vindecare prin stimularea regenerării țesutului care duce la formarea unei capsule moi, subțiri și elastice.

Această structură 3 D preformată se remarcă datorită ușurinței cu care se inserează. Nu are marcaje care să presupună tăierea ADM-ului și ajustarea acestuia după forma implantului, se manipulează foarte ușor și rapid, iar suturarea este simplă. Ca urmare scade semnificativ durata operației și implicit și riscul de contaminare intraoperator deoarece contactul direct al matricei cu chirurgul și mediului înconjurător este mult redus.

Reconstrucția mamară necesită un biomaterial care să stimuleze procesul de recunoaștere, acceptare și încorporare rapidă ca țesut propriu de către organismulgazdă, pentru că întârzierea acestui proces amplifică fenomenele inflamatorii de corp străin care încetinesc regenerarea tisulară și cauzează apariția complicațiilor. Datorită faptului ca această matrice dermică acelulară, Native® 3D, este complet naturală, realizată din colagen porcin, ea este recunoscută de organism ca țesut propriu și transformată de acesta printr-un proces regenerativ natural de remodelare,  formând un continuum tisular cu țesutul înconjurător.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare