Reconstructia mamara – Intrebari si raspunsuri

Cum sa iti mentii aspectul sanilor tanar
4 decembrie 2019
Operatie la nas – intrebari la prima consultatie
29 decembrie 2019

In cazul in care o femeie este nevoita sa renunte la san sau la o parte din san din cauza aparitiei cancerului la san,  aceasta procedura are un efect asupra acelei femei atat fizic cat si psihic. Este extraordinar de greu pentru o femeie sa afle faptul ca sanul trebuie extirpat sau taiat in special atunci cand aude si detaliile despre boala pe care o are. Mastectomia se refera la indepartarea completa a sanului, in timp ce lumpectomia se refera la indepartarea partiala a sanului, aceste 2 proceduri sunt recomandate in cazul femeilor ce au cancer la san. 

 

Desi faptul ca o femeie este diagnostica cu cancer la san este traumatic si devastator exista speranta si metode de a reconstrui sanul unei femei. Acest articol se adreseaza celor ce au intrebari si nelamuriri despre ce presupune o reconstructie mamara. 

 

Procedura de reconstructie mamara s-a dezvoltat pentru a oferi unei femei forma pierduta a corpului ei, insa, in majoritatea cazurilor ce necesita mastectomie sau lumpectomie nu se discuta si despre posibilitatea de a reconstrui sanul, desi posibilitatea exista de mai multi ani. 

 

Care este rolul reconstructiei mamare?

In urma procedurii de mastectomie sanul este extirpat, iar o femeie din momentul acela ramane cu o parte lipsa a corpului. Dupa procedura este mult mai greu pentru o femeie sa isi simta corpul la fel, imbracandu-se se poate observa lipsa sanului si pe haine. Reconstructia mamara ii ofera unei femei sansa la un corp complet din nou. Infatisarea alterata este refacuta, rolul cel mai important al reconstructiei fiind redobandirea formelor de catre o femeie atunci cand aceasta se imbraca, senzatia de reintregire fiind un efect al reconstructiei mamare. O astfel de procedura ar trebui sa o ajute si la increderea in sine si la ridicarea moralului si trecerea mai repede peste suferinta.

 

Ce optiuni sunt in materie de reconstructie mamara?

Cea mai populara optiune in reconstructia mamara este alegerea unui implant mamar cu silicon, aceasta optiune este aleasa datorita sentimentului real pe care un implant il ofera, implantul acesta poate fi si discutat si vazut de catre pacienta, astfel incat aceasta sa se simta confortbil in alegerea implantului. 

 

Cealalta alegere pentru reconstructia mamara se bazeaza pe tesutul propriu al unei femei cunoscuta si sub denumirea de reconstructie mamara cu lambou, acest lucru presupune 2 proceduri diferite, extragerea de tesut si plasarea acestuia la nivelul sanului. Avantajul fata de implantul mamar cu silicon, este ca implantul de tesut nu are nevoie de o procedura adiacenta in timp, implantul bazandu-se exclusiv pe tesutul pacientei. Implantul mamar necesita proceduri adiacente si exista sansa sa fie nevoie sa fie inlocuit sau ajustat. 

 

Cand este recomandat sa te decizi asupra operatiei de reconstructie mamara?

Conversatia legata de reconstructia mamara ar trebui sa inceapa chiar din momentul in care se recomanda si mastectomie, lumpectomie, pentru ca pacienta sa afle detalii exacte despre ce presupun ambele si pentru a afla optiunea si sansa ca pacienta sa isi reconstruiasca sanul. Pentru o astfel de operatie pacienta are dreptul de a alege sa isi faca reconstructie mamara in timpul lumpectomiei sau mastectomiei sau la un timp dupa una dintre cele 2 proceduri. 

 

De cate operatii e nevoie pentru o reconstructie mamara completa?

In functie de fiecare caz si fiecare pacient, numarul de proceduri difera, modalitatea standard este ca dupa o mastectomie medicul chirurg sa plaseze un expandator de tesut ce va crea un fel de buzunarel ce va sustine implantul mamar.

 

Ai alte intrebari legate de reconstructia mamara? 

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare