Chirurgia estetica – un factor important pentru increderea in tine

ar-trebui-sa-iei-in-considerare-inlaturarea-implantului-mamar
Ar trebui sa iei in considerare inlaturarea implantului?
30 iunie 2020
Anunț de presă privind deschiderea proiectului S.C. NIPNTUCK S.R.L.-D
2 august 2020

Perceptiile si evenimentele care au loc in viata unei persoane in diverse etape si sub diverse aspecte, lucreaza impreuna si construiesc increderea in sine. Aspectul fizic contribuie si el la nivelul increderii in sine pe care o persoana il arata atunci cand vine vorba de relationare si socializare. Odata cu cresterea popularitaii selfie-urilor, retelelor de socializare si a site-urilor de dating, conteaza tot mai mult cum sunt percepute increderea si aspectul exterior.

Aspectul fizic si increderea de sine sunt conectate – daca o persoana se simte bine, arata bine si invers. Acest lucru inseamna, pentru majoritatea oamenilor, ca atunci cand isi imbunatatesc aspectul fizic, creste si increderea in ei insisi.

Uneori, trasaturile care nu ne plac, care poate par disproportionate sau nu atat de atractive cum aam vrea, pot influenta felul in care ne raportam la noi insine si pot afecta increderea noastra.

Pacientii si chirurgii observa schimbari pozitive la nivelul increderii in sine al unui pacient dupa realizarea de operatii estetice. Chirurgia estetica ajuta pacientul sa dea forma dorita sau sa perfectioneze o anumita trasatura, care era un motiv de ingrijorare sau care contribuia la o incredere de sine scazuta.

Un studiu realizat in Europa a aratat ca pacientii care au suferit operatii estetice se bucura de mai multa incredere in ei insisi – acest lucru ne arata ca exista beneficii psihologice in urma operatiilor estetice.

Unii pacienti spun ca evitau anumite activitati sau situatii, deoarece se ingrijorau foarte mult in ceea ce privea aspectul lor fizic. Dupa chirurgie plastica, pacientii sunt mult mai increzatori in ceea ce priveste infatisarea lor si au o stare generala de bine.

Este foarte important sa stii exact ce rezultate doresti in urma operatiei estetice. Chirurgia estetica poate aduce rezultate uimitoare in ceea ce priveste armonia trasaturilor fetei, poate reduce semnele imbatranirii si poate corecta diformitatile si tesutul deteriorat. De asemenea, este important sa cunosti toate procedeele care iti stau in fata, recomandarile pre-operatorii si procesul de vindecare. Acest lucru inseamna sa stii la ce sa te astepti in primele saptamani dupa interventie  – e posibil sa intervina complicatii care sunt normale, dar si alte riscuri de care trebuie sa fii constient. Bineinteles, trebuie sa te asiguri ca ai obtinut toate lucrurile de care ai nevoie, incluzand pansamente si bandaje pe care va trebuie sa stii cum sa le porti astfel incat sa favorizezi vindecarea.

Pentru multi pacienti, o operatie estetica, dar si recuperarea, pot fi un adevarat carusel emotional, cu inrebari si dubii privitoare la alegerea facuta, in special in mijlocul procesului de vindecare. Dupa aceasta perioada, urmeaza, de obicei, sa fii incantat, deoarece esti foarte multumit de rezultat, daca ai comunicat cu chirurgul tau si daca asteptarile si procedeele au fost realiste.

Consultatiile sunt elementare. Daca nu esti confortabil cu procedurile sau cu chirurgul, este bine sa ceri o a doua sau a treia opinie, sa afli mai multe pana esti increzator si confortabil ca ai gasit ceea ce aveai nevoie.

Prin chirurgie plastica nu se intelege rezolvarea tuturor celorlalte probleme. Multi oamneni au asteptari nerealiste. Interventiile chirurgicale estetice pot sa te ajute sa te simti mai bine in pielea ta atata timp cat asteptarile sunt rezonabile si atata timp cand alegi sa iti faci o operatie estetica din motive corecte. O operatie estetica nu te va face sa arati ca X, nu te va face sa fii la fel de faimos ca Y.

Cu cat asteptarile pacientilor sunt mai nerealiste, cu atat si impactul mintal pe care acestea il au va fi unul negativ. Cu toate acestea, cand stii ce iti poate oferi o operatie estetica, increderea ta va creste, deoarece vei stii cum pot fi corectate acele trasaturi care tie nu iti plac. S-a dovedit ca pacientii care au avut asteptari realiste si rezonabile, dupa operatie s-au simtit mai sanatosi, mai putin anxiosi si au avut o incredere de sine mai mare.

Sa treci prin procesul unei operatii estetice este o alegere personala. Multe vedete au vorbit despre efectul pozitiv pe care le-au avut operatiile estetice asupra vietilor lor. Nu ar trebui ca un defect fizic sa te defineasca, dar exista unele aspecte care aduc multa nesiguranta, iar daca exista ceva sa repare acel defect, astfel sa devii mai increzator, ar trebui sa iei o decizie care sa te ajute pe terme lung.

Alege-ti atent chirurgul plastician. Chirurgia plastica este o alegere personala care poate avea un impact pozitiv in viata unei persoane, avand efecte asupra increderii si asupra calitatii vietii. Alege chirurgul atent si asigura-te ca stii ce rezultate poate obtine in asa fel incat sa nu ramai dezamagit.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare