Ar trebui sa iei in considerare inlaturarea implantului?

micsorarea sanilor
Micsorarea sanilor – Cum le spui parintilor ca optezi pentru aceasta procedura
24 iunie 2020
chirurgie estetica
Chirurgia estetica – un factor important pentru increderea in tine
9 iulie 2020

implant-mamar-siluetaAugmentarea sanilor este un proces des intalnit in zilele noastre, peste 17.7 milioane de persoane alegand sa se supuna unei astfel de proceduri. Implanturile mamare pot creste increderea in sine si reprezinta o solutie atunci cand apare nemultumirea legata de dimensiunea bustului. Printr-un implant mamar se poate obtine un corp bine proportionat, o silueta echilibrata.

Cu toate acestea, exista situatii in care unele persoane nu mai sunt multumite de implanturile facute, astfel ele decid sa le inlature. Acest lucru este posibil prin procedeul numit explantare. Inlaturarea implantului este o optiune pentru multe femei care nu se mai simt comfortabil cu implanturi mamare.

Nu ar trebui sa regreti daca in urma cu cativa ani ti-ai dorit cu ardoare sa optezi pentru un implant silicoane, iar acum vrei sa renunti la el. Vremurile se schimba, la fel si starea ta si modul in care te raportezi la corpul tau. Inlaturarea implanturilor mamare te va face sa te simți mai increzatoare, la fel cum ai fost atunci cand ai optat pentru un implant silicoane. Daca in anii 1990-2000 erau la moda sanii mari, acum la moda este corpul lucrat la sala de fitness – acest lucru inseamna o infatisare cat mai naturala, iar sa ai sanii medii sau mici inseamna sa fii sofisticata. Asadar, s-ar putea sa nu te mai simți in trend cu un implant mamar.

In al doilea rand, poate ti-ai dorit un implant mamar de dragul partenerului tau, dar acum esti singura si nu mai vezi acest lucru ca fiind o prioritate. Poate implantul cu silicoane iti creeaza un anumit discomfort, in special daca este vorba de implanturi mari, iar inlaturarea implantului poate fi o solutie pentru a elimina durerile de la nivelul gatului sau spatelui.

La orice implant mamar exista posiblitatea ruperii, iar pentru a detecta orice problema, este necesar efectuarea de RMN periodic, ceea ce inseamna cheltuieli in plus. Odata ce implanturile sunt inlaturate, nu mai trebuie sa te grandesti la costurile atribuite RMN-ului.

Implanturile mamare pot face ca mamografiile sa fie mai dificil de realizat. Daca implanturile sunt puse deasupra muschiului pectoral, mamografia nu va putea determina daca in acea zona exista probleme. Indepartarea implanturilor inseamna claritate atunci cand se efectueaza o mamografie, ceea ce este important mai ales cand au existat cazuri de cancer in familie.

Procedura de inlaturare a implantului este similara cu cea de augmentare a sanilor. Vei fi anesteziata, iar chirurgul va face o incizie fie la nivelul pliului sanilor, fie in jurul areolei. De cele mai multe ori, chirurgul va face inciziile direct peste ranile cicatrizate din operatiile trecute. Dupa inlaturarea implantului, chirurgul va trebui sa inlature si tesutul cicatrizat care s-a format in jurul implantului printr-o procedura numita capsulotomie. Urmeaza o perioada de repaus de aproximativ 6 saptamani, in care va trebui sa eviti efortul. In acest timp vei observa ca sa sanii parca se lasa, dar in urmatoarele luni, tesutul si pielea din jurul sanilor se vor contracta si se vor adapta la absenta implantului. Daca in lunile ce urmeaza nu vei fi multumita de aspectul sanilor, vei putea opta pentru un lifting sau o mastopexie, process prin care chirurgul elimina surplusul de piele de pe sani si ridica tesutul ramas, rezultand sani mai putini lasati care vor semana cu sanii dinaintea implanturilor.

Bineinteles ca la fel ca in cazul altror proceduri, exista si argumente contra indepartarii implanturilor mamare. Implanturile mamare iti ofera o imagine prin care ajungi sa ai incredere in tine. In cazul in care indepartezi aceste implanturi, sanii vor reveni la forma dinaintea implantului mamar, dar gravitatia isi va spune cuvantul. Cu cat schimbarea a fost mai mare – de exemplu ai trecut de la cupa B la cupa D –  si cu cat au trecut mai multi ani de la implant, sanii vor fi mai lasati.

Atunci cand ti se efectueaza explantarea mamara din cauza unei eventuale rupturi, chirurgul poate sa fie nevoit sa indeparteze atat de mult tesut, incat sa para ca ai suferit o mastectomie. Indepartarea implanturilor mamare este o interventie chirurgicala si exista si riscul de infectie, ca la orice interventie chirurgicala. Infectiile, de cele mai multe ori au loc la nivelul inciziei, dar aceste infectii incetinesc recuperarea, iar pacienta poate avea nevoie de antibiotice.

Daca in interventia chirurgicala de augmentare a sanilor s-a facut incizia in jurl aerolei, deja  probabil ai pierdut parte din sensibilitate din acea zona. Daca din nou, la indepartarea implantului mamar, incizia se face tot in acelasi loc, sensibilitatea poate scade din nou.

Inainte de a lua orice decizie, tine cont ca este corpul tau si tu ar trebui sa te simti bine in el. Pana nu esti suta la suta convinsa ca vrei sa iti indepartezi implanturile mamare, mai asteapta si consulta-te cu chirurgul tau, care te va sfatui in directia buna si potrivita pentru tine.

Maximilian Muntean
Maximilian Muntean
Dr. Maximilian Muntean este absolvent a Facultatii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca si medic Primar in Chirurgie Plastica, Chirurgie Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Comments are closed.

gdpr-image
Utilizarea acestui site presupune acceptarea termenelor si conditilor, regulilor de preluare a datelor cu caracter cofidential si a politicii de utilizare cookies.
Informatii suplimentare