Liposucția reprezintă o intervenție chirurgicală destinată atât femeilor cât și bărbaților, însă în acest articol ne vom concentra atenția doar pe femeile care au devenit mămici.
În perioada sarcinii corpul uman trece prin diferite schimbări datorită modificărilor aparute la nivel hormonal și a modificărilor influențate de prezența fătului în interiorul uterului pe perioada celor 9 luni de zile.
O parte din schimbările apărute în timpul sarcinii rămân și după nașterea copilului, corpul mamei nemaiavând posibilitatea de a reveni la aspectul pre-natal fără puțin ajutor din afară.
Liposucția sau lipoaspirația reprezintă una dintre metodele din aria chirurgiei estetice prin care se readuce corpul la aspectul dinaintea perioadei de sarcină. Liposucția vizează de obicei zone precum abdomenul, șoldurile și coapsele, fesele, gâtul, mâinile și spatele, însă în cazul mamelor, zonele asupra cărora se face intervenția de liposculptură sunt șoldurile și abdomenul.
Sânii
În timpul sarcinii o modificare vizibilă care apare este reprezentată de marirea în volum a sânilor. Această modificare a volumului survine datorită înlocuirii țesutului adipos din zona sânilor cu țesutul funcțional destinat hrănirii fătului.
În momentul în care mama întrerupe alaptarea bebelușului, acest țesut dispare treptat, iar dacă acesta nu este înlocuit din nou cu grăsime există posibilitatea unei ușoare micșorari a dimensiunii sânilor.
Datorită creșterii în volum și greutate a sânilor ligamentele și țesuturile care-i susțin iși pot pierde din elasticitate, rezultând astfel alungirea acestora, multe femei intrând într-o stare de depresie din această cauză.
Deși multe femei cred că alăptarea propriu-zisă a copilului la sân reprezintă principalul motiv pentru care apare această coborâre a sânilor, motivul real este pierderea proprietăților de elasticitate a ligamentelor de la nivelul sânilor.
Din fericire această problemă poate fi remediată printr-o operație de mastopexie (ridicare sâni).
Greutatea
Pe parcursul sarcinii este de așteptat ca greutatea mamei sa crească datorită modificării dimensiunilor fătului, însă chiar și după naștere majoritatea mamelor observă o diferență în greutate de aproximativ 1-2 kilograme. În multe cazuri însa apar și diferențe mai mari între greutatea pre și post-natală, înregistrandu-se astfel diferențe de până la 4 – 5 kilograme.
Șoldurile
În perioada următoare nașterii șoldurile pot avea un aspect mai lat decât înainte, iar acest lucru nu se datorează faptului că ligamentele din zona pelvisului s-au alungit, ci datorită relocării grăsimii în zonele cu mai mult țesut adipos.
Toate aceste depozite de grăsime pot fi eliminate prin procedura estetică de liposucție prin intermediul căreia se extrag cantități de țesut adipos din zonele șoldurilor.
Abdomenul
Acesta suferă modificari majore datorită faptului că fătul se dezvoltă în apropierea acestei zone, iar odată cu cresterea acestuia mușchii longitudinali ai abdomenului sunt fortați, fiind subtiați și separați, iar în multe cazuri aceștia nu mai revin la forma inițială, această afecțiune purtând numele de diastază abdominală.
La diastaza abdominală sunt predispuse în special mamele care au născut gemeni sau tripleți, mamele care au peste 35 de ani sau cele care au născut prin Cezariana.
Motivele pentru care multe femei iau în considerare ideea unei intervenții chirurgicale de liposucție sunt următoarele:
Cum am mai spus, în timpul sarcinii se depun cantități de grăsime în zona abdomenului care sunt dificil sau uneori imposibil de redus prin exerciții fizice. Totodată mușchii din partea abdominală iși pierd din elasticitate, ieșind astfel la iveală linii orizontale ce delimitează depozitele de grasime de pe abdomen.
Prin readucerea șoldurilor și abdomenului la aspectul de dinaintea sarcinii, mamele se pot bucura din nou de îmbrăcămintea pe care o purtau înainte de a da naștere copilului, nefiind nevoite să poarte în continuare articolele vestimentare destinate gravidelor sau să ascundă abdomenul și soldurile prin diferite metode. Este foarte important pentru moralul oricărei persoane ca îmbracamintea să fie purtată cu plăcere și nu cu o anumită anumită constrângere.
Prin liposucție se poate masca cicatricea provenită de la operația de Cezariană în cazul în care ați optat sau ați fost nevoită sa dați naștere prin aceasta metodă. Atfel, prin procedura de lipoaspirație se poate întinde pielea din zona abdominală și ridica peste cicatricie.
Prin intermediul liposucției sau al abdominoplastiei se poate reface aspectul mușchilor și pielii din zona abdominală, reducându-se astfel distanța dintre mușchi.
În comparație cu alte operații de eliminare a grăsimii, intervenția chirurgicală de lipoaspirație nu are urmări estetice negative, singurele urmări care ar putea aparea în urma acestei intervenții fiind unele vergeturi.
Lipoaspirația nu implică apariția unor dureri post-operatorii mari, decat în cazul apariției unor complicații.
În cazul în care nu se modifică greutatea după intervenția chirurgicală de liposucție, rezultatele pot fi chiar și permanente. Cu toate acestea, în cazul în care se va mării din nou greutatea, sunt șanse ca urmatoarea dată grasimea să fie depozitată în alta zona decât cea a șoldurilor sau abdomenului, această putând aparea de exemplu în zona coapselor sau a feselor.
Canditatul ideal indeplinește urmatoarele caracteristici
În primul rând trebuie sa discutați cu doctorul estetician în privința intervenției de lipoaspirație pentru o analiză a istoricului medical al dvs., metoda de intervenție, zonele în care se va acționa și costurile intervenției. De asemenea medicul vă va spune care medicamente trebuie să încetați să le mai luați până la momentul intervenției și eventual după aceasta.
Va trebui să nu mai fumați cu cel puțin 6 săptămâni înaintea intervenției chirurgicale pentru a ușura recuperarea de după liposucție.
Este important să vă mențineți hidratată atât înainte cât și după intervenția chirurgicală de lipoaspirație pentru o recuperare cât mai ușoară și fară riscul apariției complicațiilor.
În cazul în care s-a actionat asupra unei suprațete mai mari și a fost nevoie de o cantitate mai mare de anestezic, exista posibilitatea internării dvs. în spital. După ce a fost realizată procedura chirurgicală de liposucție veți purta un bandaj mai lat sau un corset mai multe saptamani (depinzând de dificultatea intervenției) pentru a restricționa accesul fluidelor în acea zona și pentru a minimaliza efectul vânătăilor sau al inflamațiilor.
Daca intervenția chirurgicală de lipoasiprație a avut loc pentru o suprafață redusă, reluarea activitații obișnuite poate avea loc chiar și la 1-2 zile după intervenție.
În urma intervenției de liposucție, în zona asupra căreia s-a acționat va aparea și inflamația, iar după disparitia acesteia, la câteva luni se va putea observa aspectul mai suplu și tonifiat al zonei.
Rezultatele intervenției de liposculptura pot rămâne pe o durata îndelungată atâta timp cât nu vă îngrășați din nou, în cazul în care o faceți, sunt șanse ca grăsimea să fie depozitată și în alte zone decat în cea în care a avut loc intervenția.
Pentru ca aspectul dat de liposucție să rămână în continuare este recomandat ca această intervenție să fie facută doar după ultima naștere pe care aveți de gand să o mai aveți, deoarece în cazul în care veți rămâne din nou însărcinată, există șanse ca grăsimea să se depună iar în zonele în care s-a făcut intervenția de lipoaspirație sau in alte zone unde deja exista exces.
Vezi liposuctie pret pentru a afla costul unei operatii de liposuctie.