Un diagnostic isi poate pune amprenta pe viitorul oricarei persoane, un diagnostic negativ precum diagnosticarea cu cancer la san afecteaza femeiele in cele mai multe cazuri. Aceasta boala, dificila necesita enorm de mult sacrificiu si multa putere si lupta din partea unei femei si este necesar ca fiecare femeie ce se afla in situatia aceasta neplacuta sa lupte si sa gandeasca la viitor. In unele cazuri de cancer la san se recomanda si decizia dificila de a extirpa o parte a sanului (operatie cunoscuta sub numele de lumpectomie) sau extirparea completa a sanului (procedura cunoscuta sub numele de mastectomie).
In ambele cazuri, o femeie ramane fara un san complet, feminitatea sa fiind schimbata, de aceea este important pentru orice femeie sa nu se dezambitioneze, sa lupte cu boala si sa stie faptul ca exista solutii de reconstruire a sanului. O astfel de informatie despre reconstrucia mamara dupa mastectomie trebuie mentionata de oricare medic, uite cateva intrebari despre operatia de reconstructie mamara si raspunsul la acestea:
Orice medic chirurg iti va spune ca rolul pe care il are o reconstructie mamara e de a ii oferi oricarei femei formele initiale, formele ce le avea inainte de cancer. Infatisarea unei femei se schimba in urma cancerului si pentru a isi continua viata si a isi revenii la feminitatea dorita este recomandata reconstructia mamara.
In cazul reconstructiei mamare orice femeie are la dispozitie alegerea intre implanturi mamare cu implant sau o reconstructie mamara cu lambou. Introducerea de tesut semnifica preluarea de tesut dintr-o alta zona a corpului dumneavoastra si reconstruirea cu acesta a unui san. Acest tip de implant nu necesita revizuiri.
Implanturile mamare sunt cealalta optiune si seminifica o singura operatie la nivelul corpului insa exista sansa de a fi nevoie de revizuire in timp.
In momentul in care afli diagnosticul si faptul ca este necesara o mastectomie este important ca medicul chirurg sa iti ofere si informatii despre reconstructia mamara pentru a afla toate informatiile la indemana. Desi nu este o alegere usoara optati pentru reconstructia mamara deoarece acest lucru presupune o mai buna procedura, atat in cazul mastectomiei, cat si a reconstructiei mamare ce se petrece dupa mastectomie. Practic daca optati pentru reconstructie mamara in timpul mastectomiei medicul chirurg va forma si “buzunarul” pentru implant si unde va fi introdus implantul in timpul reconstructiei mamare.
Prima operatie este cea de mastectomie sau lumpectomie, unde cum mentionam daca ati decis ca doriti si reconstructie mamara in timp se creaza “buzunarelul” pentru viitorul san. Dupa mastectomie, lumpectomie urmeaza reconstructia mamara care reprezinta o singura procedura sau doua in functie de tipul de implant ales. Daca ati ales implant din tesut practic cele 2 proceduri de extragere de tesut si dupa introducere de tesut se intampla la un interval scurt de timp intre ele. Daca ati optat pentru celalalt tip de implant (cel cu silicon) este posibil ca in timp dupa reconstructia mamara sa fie nevoie de ajustari sau revizii la nivelul sanului. Puteti obtine detalii exacte despre situatia si alegerea dumneavoastra in momentul consultatiei.
Tu ce intrebari ai despre reconstructia mamara?